13:44 / 21.02.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Lijevo-liberalna oporba traži prijevremene izbore

Lijevo-liberalna oporba

Lijevo-liberalna oporba

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborski zastupnici lijevo-liberalne oporbe u ponedjeljak su zatražili raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora i najavili da će potpisati inicijativu za raspuštanje Sabora, nakon uhićenja ministra Darka Horvata i istrage potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića.


Izjave premijera Andreja Plenkovića u subotu, nakon uhićenja Horvata, osumnjičenog da je nezakonito dijelio 2,6 milijuna nepovratnih poticaja, lijevo-liberalna opcija ocijenila je danas skandaloznim i nezapamćenim pritiskom na pravosuđe.

Premijer je u subotu na izvanrednoj konferenciji za novinare, uz ostalo, pozvao DORH da objasni javnosti svoje postupanje u vezi s Horvatom, ocijenivši tada da je ono nerazmjerno, a vrijeme uhićenja čudno.

Jakšić: SDP u subotu prvi pozvao na prijevremene izbore

SDP-ov zastupnik Mišel Jakšić istaknuo je da je njegova stranka u subotu prva pozvala na prijevremene izbore. Oporba na ovom pitanju treba pokazati visoki stupanj odgovornosti, a to je da svi zajedno idemo prema cilju da dođe do prijevremenih izbora i da tako pokažemo građanima da nije normalna država u kojoj se hapse ministri, poručio je.

- Na sve ostalo o čemu se priča ne bih trošio vrijeme jer su lokalni izbori pokazali snagu SDP-a i dobili smo više nego prije četiri godine, ustvrdio je Jakšić.

- Mi smo već pobjeđivali HDZ, a neki drugi su ih dovodili na vlast, dodao je, osvrnuo se na aluzije Mostova Nikole Grmoje da SDP-u ne odgovaraju izbori.

Medijske napise da se navodno u zadnji trenutak odustalo od uhićenja potpredsjednika Vlade SDSS-ova Borisa Miloševića, SDP-ov zastupnik popratio je komentarom kako ih već dugo zabrinjava to što iz istraga curi previše podataka i da one pucaju.

- Imali smo sjednice na kojima nam se tumačilo da je sve tajno, a nikada nismo dobili odgovor kako se ne može utvrditi na kome je mjera pukla, rekao je.

- Jako smo zabrinuti zbog informacija da je došlo do nekih kalkulacija, kazao je predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, najavivši za ovaj tjedan tematsku sjednicu Odbora na kojoj bi se raspravljalo o tome kako pucaju mjere i kakvi pritisci prema pravosuđu postoje. Jer, ustvrdio je, "premijer Plenković je imao vrlo ružan nastup prema DORH-u i USKOK-u".

- Ako se pokaže točnim da se od uhićenja Miloševića odustalo u zadnji tren zbog političkog pritiska, mislim da je to loša poruka da netko kalkulira što bi se zbog nečega moglo događati u Vladi, ocijenio je.

- Mislim da kriminal, pa iako i HDZ-ov, ima ime i prezime i ne bi se trebao povezivati s funkcioniranjem Vlade ako nekog uhite, zaključio je Jakšić.

I Kekin smatra da su jedino rješenje prijevremeni izbori

Saborska zastupnica Zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin poručila je da su jedina opcija prijevremeni izbori jer je, kaže, 'ovakva situacija neizdrživa i neodrživa'.

- U situaciji kada se mora brinuti o pandemijskoj, energetskoj i krizi s obnovom, premijer se mora brinuti tko će mu sutra biti uhićen, a tako se ne može voditi država, ustvrdila je.

- Ponavljam, smatramo da je jedino rješenje da se ide na prijevremene izbore. Od oporbenih zastupnika koji ih ne zagovaraju, vidjela sam samo kolegu Hrvoja Zekanovića, a mislim da se to može svesti na jedan 'zeko hop' manevar. Mi razgovaramo od subote s progresivnom oporbom i tu smo zaista svi suglasni, najavila je Kekin i dodala da nikakva rekonstrukcija Vlade nije opcija.

- Krajnje je vrijeme da premijer pogleda istini u oči i shvati da njegova Vlada nije funkcionalna, zaključila je.

- Skandalozno je da se uopće uzima u obzir koliki je pritisak na Vladu nešto što rade pravosudna tijela, ocijenila je medijske napise o odustajanju od uhićenja potpredsjednika Miloševića.

Puljak: Oko Mostove inicijative skupljanja potpisa za raspuštanje Sabora treba se ujediniti cijela oporba

Marijana Puljak iz Centra izjavila je da je njezin Klub apsolutno za raspisivanje izvanrednih izbora. Kaže kako je ovo najveća kriza u državi posljednjih desetljeća i da iz nje nema drugog izlaza osim prijevremenih izbora.

Puljak smatra da bi se oko Mostove inicijative skupljanja potpisa za raspuštanje Sabora trebala ujediniti cijela oporba, bez obzira na različita stajališta i treba se fokusirati na to da ta inicijativa uspije, a ne tko ju je prvi pokrenuo.

- Vidjet ćemo ima li među desnom oporbom zastupnika koji će najednom podržati vladajuću većinu i osigurati im kontinuitet ili će shvatiti u kojoj se situaciji nalazimo i da su prijevremeni izbori rješenje, kazala je. 

Premijerovu izjavu u subotu ocijenila je 'skandaloznim i nezapamćenim pritiskom na DORH i pravosuđe'.

- Država je u takvom stanju da drugog izbora osim prijevremenih izbora nema, zaključila je Puljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!