Desna oporba: Zakon o pobačaju negira pravo na život

13.05.2022.

07:51

Autor: M.M./Hina/HRT

Saborska rasprava o SDP-ovu prijedlogu zakona o medicinskom prekidu trudnoće

Saborska rasprava o SDP-ovu prijedlogu zakona o medicinskom prekidu trudnoće

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Do četiri sata ujutro potrajala je saborska rasprava o SDP-ovu prijedlogu zakona o medicinskom prekidu trudnoće koji je oštro napala desna oporba tumačeći da negira pravo na život nerođene djece, dok je HDZ poručio da ga neće podržati jer je prijedlog "nedorečen i nekvalitetan".

Ovo je pamflet za javno prepucavanje i parazitiranje na osjetljivoj društvenoj temi, poručila je Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) tijekom gotovo devetosatne rasprave o zakonskom prijedlogu koji, po riječima Sabine Glasovac (SDP), osigurava dostupan i besplatan pobačaj.

Prijedlog je podržala cijela lijevo-liberalna oporba, što je s desnice protumačeno kao stjecanje političkih bodova na slučaju trudne Mirele Čavajde koja je svoje iskustvo s nefunkcioniranjem sustava ovih dana iznijela u javnosti.

Nezavisna Marijana Petir (Klub HDZ-a) predlagatelja je prozvala da "pobačaj naziva zdravstvenom skrbi, trudnoću izjednačava s bolešću, želi uvesti sterilizaciju i negira pravo na život", dok je Stipe Mlinarić (Domovinski pokret) upitao koja je razlika između četnika i države koja ubija svoju djecu.

Nezavisni Hrvoje Zekanović usporedio je predloženo s rasnim zakonima Adolfa Hitlera.

- Vi ste na strani zla, poručio je Zekanović predlagatelju, a prozvao je i zastupnike Mosta da sedam godina šute o tom pitanju.

- Sada će pokušati obmanuti javnost i prikazati se kao pro-liferi, a to nisu, rekao je Zekanović i demonstrativno napustio sabornicu na samom početku rasprave.

Benčić: Embriji i fetusi nisu osobe

Desni dio oporbe isticao je da život počinje začećem, a pobačaj ne smije biti preventivna mjera.

Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) im je poručila da hrvatski pravni sustav embrije i fetuse ne tretira kao osobe.

- Fetus nema OIB, adresu, ime i prezime. Zato nema ni zaštitu države koju imaju osobe, ustvrdila je Benčić.

Premijera Andreja Plenkovića prozvala je da pet godina odbija izvršiti obvezu prema rješenju Ustavnog suda i donijeti novi zakon o pobačaju jer "ovakva rasprava u HDZ-ovim redovima ne odgovara njegovu umivenom briselskom licu u trenutku kada želi postati šefom EPP-a".

Reagirajući na informaciju da četiri bolnice u Slavoniji i KB Sveti Duh u Zagrebu nemaju dostupan pobačaj jer su svi ginekolozi u prizivu savjesti, Anka Mrak Taritaš (GLAS) pozvala je premijera i ministra zdravstva Vilija Beroša da osiguraju funkcioniranje sustava.

- Pravo ginekologa na priziv savjesti ne smije ugrožavati pravo žene na pobačaj. Država mora osigurati pobačaj u javnozdravstvenim ustanovama, poručila je Mrak Taritaš. Zašto netko specijalizira ginekologiju, ako zna da neće raditi pobačaje?, upitala je.

Karlić (HDZ): Zašto bi HZZO plaćao pobačaj zdravoj i normalnoj trudnici?

Peđa Grbin (SDP) je ustvrdio da su u raspravi suprotstavljena tri svjetonazora - onih koji su za pravo žene na izbor, onih koji to negiraju i onih koji nemaju stajalište.

- Ova priča neće nestati dok pravo na izbor ne postane sveto pravo hrvatskog zakona i Ustava, poručio je Grbin.

Mireli Čavajdi moramo biti zahvalni jer je osvijestila koliko u Hrvatskoj ne funkcionira sustav, koliko se zakonski okvir ne provodi u praksi, istaknula je Dragana Jeckov (SDSS).

Urša Raukar (Možemo!) istaknula je poraznu činjenicu da se u hrvatskim bolnicama kiretaža obavlja bez anestezije, na živo, kao kazna ženama za pobačaj. Ginekolozi još urlaju na žene u takvim situacijama, ustvrdila je Raukar zatraživši da bolnice osiguraju ginekologe i anesteziologe bez priziva savjesti.

Mladen Karlić (Klub HDZ-a) predloženi je zakon ocijenio nedorečenim, nekvalitetnim i neusuglašenim s rješenjem Ustavnog suda.

- Nećemo prihvatiti ovaj prijedlog zakona, kojemu je cilj bio napraviti polarizaciju i iskoristiti nesretnu sudbinu jedne trudnice koja ima problem u 27. tjednu trudnoće, a ne s pravom pobačajem, poručio je Karlić.

Ustvrdio je da 44 godine star zakon o pobačaju nije savršen, ali ga nije promijenio ni SDP dok je bio na vlasti te je pozvao oporbu da ne provlači tezu da se ukidaju prava žena.

SDP-ov zakonski prijedlog ocijenio je manjkavim jer ne razrađuje prekid trudnoće u kasnoj fazi, fizičke i psihičke posljedice tog čina, edukaciju i prevenciju, a sporno mu je i da se predlaže besplatan pobačaj, odnosno da ga financira obvezno zdravstveno osiguranje.

- Zašto bismo svi mi plaćali prekid trudnoće zdravoj i normalnoj trudnici?, upitao je Karlić.

Mišel Jakšić (SDP) ustvrdio je kako na kraju proizlazi da je pitanje pobačaja najbolje bilo riješeno u socijalizmu.

- I to će nam reći HDZ, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!