Diljem Hrvatske prosvjedi u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom

12.05.2022.

18:02

Autor: HRT/Hina

Prosvjed u Zagrebu

Prosvjed u Zagrebu

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Prosvjed pod nazivom "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!" održava se u nekoliko gradova u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima su u Hrvatskoj uskraćeni zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. 

Dio prosvjeda u Zagrebu možete pogledati ovdje: 

Prosvjed je počeo u 18 sati u Zagrebu, Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli. Organizirali su ga udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava. 

Galerija
Prosvjed u Sisku , Foto: Igor Ahmetović /HTV
Prosvjed u Sisku , Foto: Igor Ahmetović /HTVProsvjed u Sisku, Foto: Igor Ahmetović/HTVProsvjed u Zagrebu , Foto: HRT/HTVProsvjed u Zagrebu , Foto: HRT/HTVProsvjed u Zagrebu , Foto: Igor Kralj /PIXSELLProsvjed u Splitu, Foto: Miroslav Lelas /PIXSELLProsvjed u Splitu , Foto: Miroslav Lelas/PIXSELLProsvjed u Zadru , Foto: Anita Perica/HRT/Radio ZadarProsvjed u Zadru , Foto: Dino Stanin /PIXSELLProsvjed u Šibeniku, Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELLProsvjed u Šibeniku, Foto: Dusko Jaramaz /PIXSELLProsvjed u Osijeku , Foto: Dubravka Petric/PIXSELLProsvjed u Osijeku, Foto: Dubravka Petric /PIXSELLProsvjed u Rijeci , Foto: Nel Pavletic /PIXSELL

Kako je u središnji HTV-ov Dnevnik javila Ruža Ištuk, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu okupilo se više od 5000 građana koji traže da se dozvoli prekid trudnoće, te da se donesu hitne smjernice i usklade s onima WHO-a koje će ženama omogućiti dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće.

Okupljeni su zviždali vladajućima i pljeskali Čavajdi, ali i ženama koje su bile ili koje prolaze sličnu situaciju:

Okupljanje na glavnom zagrebačkom trgu počelo je već oko 17 sati, a prosvjednici i prosvjednice došli su noseći natpise s porukama: "Žena nije inkubator", "Svoga tijela gospodarica", "Najteža ženska odluka nije vaša", "Dosta uskraćivanja medicinskih zahvata", "Dosta klerikalizma u ginekološkim ambulantama", "Dosta ginekologa ženomrzaca" i "Dosta nedostupnog zdravstva". Skup su počele pjesmom, i glasnu podršku okupljenih uz zviždaljke.

Organizatori prosvjeda ponovno su pročitali već upućene zahtjeve, koje je potpisom podržalo preko stotinu organizacija civilnog društva u Hrvatskoj, a i pismo koje je Mirela Čavajda danas napisala. Pročitana su i svjedočanstva drugih žena s prekidima trudnoće.

Šimpraga: Trebamo naći rješenje da se ovakve situacije više ne ponove   

Na skupu je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, koja je uoči prosvjeda dala izjavu novinarima rekavši da je došla prvenstveno kao žena, ali i kao političarka koja želi preuzeti odgovornost u društvu kako bi svi djelovali odgovorno i provodili zakone.

- Zakon koji imamo nije ni najliberalniji ni najrigidniji i sve što bismo dodatno rješavali samo bi ga moderniziralo. Trebamo naći rješenje da se ovakve situacije više ne ponove, rekla je i poručila kako su članovi Vlade i premijer rekli su puno po tom pitanju, "i stoga - pustite nas da odradimo svoje".

Na pitanje je li dio odgovornosti i na ovoj Vladi jer zdravstvene ustanove ne pružaju zdravstvene usluge koje bi trebale nije direktno odgovorila nego je rekla da treba inzistirati na tome da zdravstvena zaštita bude jednako dostupna u nerazvijenim krajevima Hrvatske i u Zagrebu "i na tome ćemo raditi".

Split: "Država je okrenula leđa ženama"

U Splitu su se prosvjednici okupili na Trgu Gaje Bulata, a organizirala ga je Udruga Domine. Mirjana Kučera iz Udruge Domine rekla je da se tako iskazuje solidarnost sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske.


- Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedna uz drugu. Ovo je akcija otpora prema sustavu i solidarnost sa ženama koje taj sustav gazi, poručila je.


Ocijenila je da se godinama ignorira zakonsko pravo na zaštitu seksualnih i reproduktivnih prava žena te smatra da se došlo do točke da se u Hrvatskoj može dogoditi ono što se dogodilo u Irskoj, Poljskoj ili državama Latinske Amerike, "da se netko zapita dokle više ovako".


- Ako je nešto propisano zakonom, država treba funkcionirati kao pravna država. Emocije su jedno, svjetonazori drugo, a zakoni treće. Država ima zakone, rekla je Kučera.


Više desetaka okupljenih građana poslije je otišlo na Pjacu, gdje se prosvjed nastavlja.

Prosvjed u Osijeku na Trgu Slobode

Prosvjed je održan i na osječkom Trgu Slobode, a organizator je neformalna inicijativa DOSTA! Osijek u koordinaciji s ostalim nacionalnim inicijativama.


Okupljenima je pročitan proglas u kojemu je istaknuto da je slučaj Mirele Čavajda važan jer ukazuje na neuređeni sustav zdravstvene skrbi za žene u Hrvatskoj, nadmoć priziva savjesti, politikantstva i ciljanog kadroviranja nad pravima žena na zdravstvenu uslugu. Organizatorice prosvjeda Mirna Šmit i Natalija Havelka ispred neformalne inicijative DOSTA! Osijek poručile su da je jedna žena svojim istupom ukazala da je sustav truo i neodrživ te na dugogodišnje zanemarivanje i ugrožavanje ženskog zdravlja.


Ovdje su građanke i građani koji smatraju da je ova tema važna i zbog toga su odlučili reagirati, rekla je Šmit dodajući kako je pravo vrijeme da se jasno i glasno kaže da je sada dosta jer im je važno iskazati i solidarnost ne samo s Mirelom nego sa svim ženama koje su se našle ili će se nažalost naći u sličnoj situaciji. Naglasila je da o toj temi treba pričati, jer je očito da je to problem koji se tiče svih građana naše države.


S prosvjeda je također zatraženo da odgovorni za mučenje i ponižavanje Mirele Čavajde u iznimno teškim trenucima odgovaraju i snose posljedice zbog nesavjesnosti i izgovaranja neistina, kao i izlaganja Mireline intime u javnom prostoru, čime se izravno narušava povjerenje koje mora postojati na relaciji pacijentica-liječnik.


Pročitani su i zajednički zahtjevi organizacija civilnog društva RH, upućeni institucijama vlasti, a čije se ispunjenje traži u najkraćem mogućem roku 

I u Šibeniku prosvjed u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom

- Organizacije civilnog društva zapravo su zajedno istupile, i bez obzira što se možda ne bave ovim temama, pokazale jedinstvo u traženju da se žene počne, konačno, bez ikakve diskriminacije, tretirati kao građanke ove države, rekla je aktivistica Maja Šintić. Dodala je kako godinama upozoravaju na niz kršenja zakona u području reproduktivnog zdravlja žena. To, kako je rekla, znači da žene nemaju zakonski propisana prava i usluge koje bi im trebale biti omogućene, zbog raznoraznih prizivača savjesti ili nekih drugih mehanizama kojima se opstruiraju njihova teškom mukom stečena ljudska prava.

Slučaj Mirele Čavajde, dodala je, jedan u nizu, "ali nas je podsjetio koliko okrutan sustav može biti prema ženama" i "to moram pod hitno mijenjati".

- Ne može se dogoditi da žene ne mogu dobiti odgovarajuću zdravstvenu uslugu koja joj zakonski pripada. To je grubo kršenje zakona koje nažalost godinama prolazi bez ikakvih posljedica, upozorila je Šintić.

Na današnjem prosvjedu su se pojavili i kontraprosvjednici koji su se na Poljani pomolili. Šintić je to komentirala rekavši da su u Ustavu osigurana prava i slobode te pravo na osobno uvjerenje i na vlastitu vjeroispovijest.

- Ako se žele moliti to mogu i imaju potpuno pravo na to. Radi se o tome da mi ne tražimo pravo na pobačaj pod svaku cijenu pa će sad žene odlaziti i pobačaj koristiti kao metodu zaštite. To nije istina! Traži se pravo na osobni izbor! Ona žena koja želi pobaciti mora moći doći do te usluge bez da mora medijskim putem dolaziti do svog Ustavom i zakonom stečenog prava, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!