DHMZ: Novi toplinski val zahvatit će cijelu državu, temperature 35°C-40°C

19.07.2022.

Zadnja izmjena 18:21

Autor: HRT/DHMZ

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Novi toplinski val zahvatit će gotovo cijelu Hrvatsku, objavio je Državni hidrometeorološki zavod. Do danas opasnost od toplinskog vala uglavnom nije prelazila umjerenu, no, prema prognozama, idućih dana bit će velika. 

Od 21. do 24. srpnja velika je opasnost od toplinskog vala. U četvrtak to bi se moglo odnositi na područje Knina i Rijeke, u petak bi zahvatilo i područje Karlovca i Gospića, a od subote i područje Zagreba, Osijeka, Splita i Dubrovnika.

Opasnost od toplinskog vala

Opasnost od toplinskog vala

Foto: Izvor: / DHMZ

Vrlo topla zračna masa unutar termobaričkog grebena uzrokovala je ekstremnu vrućinu u zapadnoj Europi, osobito u Francuskoj i Velikoj Britaniji, gdje su zabilježeni i rekordi, navodi DHMZ. Ta se zračna masa sada premješta nad naše krajeve, a na Jadranu će se vjerojatno zadržati i tijekom sljedećeg tjedna. Ipak u Hrvatskoj situacija ne bi trebala biti ekstremna kao na zapadu Europe.

Prognoze pokazuju i da bi na kopnu toplinski val na samom kraju ovog tjedna ili početkom idućeg, barem nakratko, trebao biti prekinut ili ublažen.

Najviše dnevne temperature od 35°C do 40°C

Na vrhuncu toplinskog vala u većini Hrvatske i okolnih zemalja očekuje se najviša dnevna temperatura između 35°C i 40°C. Zbog lokalnih uvjeta ona će ponegdje biti niža, ali ne isključujemo mogućnost ni za više vrijednosti. Uz slabljenje bure te visoke dnevne temperature zraka i sunčano vrijeme, more će se ponovno jače zagrijati. Duž obale posljedica će biti još toplije i sparnije, a time i neugodnije noći s najnižom temperaturom oko 25°C ili mjestimice višom. I na kopnu će biti toplih noći uz temperaturu višu od 20°C, navodi DHMZ. 

Toplinski val i zdravlje ljudi

Većini je ljudi od samih meteoroloških rekorda ipak važniji nepovoljan utjecaj visoke temperature i toplinskog vala na zdravlje. Upravo tom aspektu treba posvetiti posebnu pozornost. Građanima se savjetuje da prate preporuke za javnost, vremenska upozorenja i biometeorološku prognozu.

Manjak oborina i već dugotrajna suša na mnogim lokacijama, pogotovo na Jadranu i uz njega, nastavljaju se, a posljedično se nastavlja i vrlo velika opasnost od požara, napominje DHMZ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!