Mayer o visokoj smrtnosti od COVID-a: "Imamo staro stanovništvo"

26.08.2022.

10:08

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Dijana Mayer

Dijana Mayer

Foto: Studio 4 / HRT

Epidemiologinja HZJZ-a Dijana Mayer rekla je jutros u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" da je prosječan broj novooboljelih od koronavirusa na milijun stanovnika u Hrvatskoj niži nego u susjednim zemljama te ispod prosjeka Europske unije. Osvrćući se pak na visoku rangiranost Hrvatske na ljestvici smrtnosti od koronavirusa, istaknula je da imamo staro stanovništvo, ali i druge rizične čimbenike, poput pušenja, konzumiranja alkoholnih pića i slabe tjelesne aktivnosti.

Mayer je rekla da od početka kolovoza imamo 15-postotni pad novooboljelih na dvotjednoj razini te da u zemljama EU-a također prevladava pad novooboljelih.


- Trenutno u Hrvatskoj prosječno imamo oko 225 novooboljelih dnevno na milijun stanovnika. To je niže nego u našim susjednim zemljama - Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, a prosjek Europske unije je 286, rekla je Mayer.

"Živimo kao da virusa nema, ali virus je i dalje tu"


Dodala je da bez obzira na pad trebamo biti oprezni u smislu poštovanja mjera.


- Mi smo se zapravo već jako dobro naučili živjeti s virusom, rekla je Mayer.


- Živimo kao da virusa nema, što je na neki način dobro zbog mentalnog zdravlja ljudi, zbog opće atmosfere u društvu, ali virus je i dalje tu, i dalje treba jedna doza opreza, pogotovo za starije stanovnike i za osobe s kroničnim bolestima, dodala je.


Što se tiče hospitalizacija, Mayer je rekla da je trend stabilan te da su brojevi zadovoljavajući.


- Dvjestotinjak osoba je hospitalizirano, s tim da je to puno manje os naših bolničkih kapaciteta, rekla je. 


Istaknula je da trenutačno prevladava varijanta omikrona BA.5 sa znatno blažom kliničkom slikom koja ne zahtijeva hospitalizaciju.

"Sada je situacija dobra, ali opreza nikad dosta"

Mayer je rekla i da sada dnevno imaju oko 300 osoba koje se cijepe, što je nešto veći broj nego tijekom ljetnih mjeseci. Očekuju da će broj zainteresiranih rasti, s obzirom i na nove preporuke za četvrtu dozu.


- Sada je situacija dobra. BA.5 varijanta omikrona je blaga klinička slika, rekla je Mayer.


- Međutim, s obzirom na mali postotak procijepljenosti, virus ima šanse mutirati. Kakve će te nove mutacije biti mi za sada ne znamo, dodala je.


- Opreza zapravo nikad dosta, poručila je.

Rizični čimbenici


Osvrćući se na visoku rangiranost Hrvatske na ljestvici smrtnosti od koronavirusa, Mayer je rekla da jesmo pri vrhu, ali da smo u tjednu od 9. do 12. kolovoza imali lagani pad. 


- Mi imamo staro stanovništvo, stanovništvo koje ima i druge komorbiditete. Znači, nije to samo COVID, rekla je Mayer.


- Pacijent koji ima, na primjer, kroničnu opstruktivnu bolest pluća s kojom živi, ne znam, desetak godina, i na takva oslabljena pluća, oslabljeni imunitet, kada se nakalemi virus pa bolest COVID, povećava šansu za letalni ishod, nažalost, rekla je.


Dodala je da su tu i drugi rizični čimbenici - visoko smo i po broju pušača, konzumiranju alkoholnih pića, slaboj tjelesnoj aktivnosti.


- Općenito, stil života nam nije zadovoljavajući. Na tome bi trebali poraditi, napomenula je Mayer.

Mayer je također rekla da i imunitet nastao cijepljenjem i imunitet nastao preboljenjem tijekom vremena pada. Idealno bi bilo preboljenje i cijepljenje, dodala je, ali samo preboljenje kao ni samo cijepljenje nije garancija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!