HZJZ objavio nove preporuke za drugo docjepljivanje

19.08.2022.

11:25

Autor: B.A./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio izmijenjene preporuke za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, s izmjenama vezano za drugo docjepljivanje.

U odnosu na prethodnu verziju preporuka, u novoj, sedmoj verziji drugo docjepljivanje preporučuje se starijima od 60 godina i osobito osjetljivim odraslim osobama, i to najmanje četiri mjeseca nakon primitka prve docjepne doze.


U preporukama iz travnja (šesta verzija), naime, stoji kako je drugo docjepljivanje preporučljivo osobama starijim od 80 godina i starijima od 65 godina koji su korisnici kolektivnog smještaja.

Također, drugo docjepljivanje se preporučuje osobama koje imaju povećani rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19, a koje su primarno cijepljene cjepivom Janssen i docijepile su se istim cjepivom.

U svrhu drugog docjepljivanja preporučuje se primijeniti mRNA cjepivo (Comirnaty ili Spikevax).


- Osobama kojima je vrijeme za docjepljivanje ne preporučujemo odgađanje docjepljivanja do dolaska adaptiranog/varijantnog cjepiva jer nije poznato kad će adaptirano/varijantno cjepivo biti dostupno niti nema u ovom trenutku čvrstih dokaza da će biti učinkovitije od trenutno dostupnih cjepiva, stoji također u novim preporukama.


- Mogu se i druge osobe docijepiti drugi put (nije zabranjeno), osobito ako imaju kronične bolesti zbog kojih imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 ili ako je to potrebno zbog administrativnih razloga, dodaje se u preporukama HZJZ-a.

Cijele preporuke možete pročitati ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!