09:32 / 24.09.2020.

Autor: V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Đikić: Preporučujem svima da se cijepe protiv gripe

-

-

Foto: - / -

Ivan Đikić, gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", naglasio je da je cjepivo protiv bolesti COVID-19 blizu te da ćemo početkom godine imati rezultate nekoliko cjepiva.
Ivan Đikić, gostujući u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", naglasio je da je cjepivo protiv bolesti COVID-19 blizu te da ćemo početkom godine imati rezultate nekoliko cjepiva.

Epidemija bolesti COVID-19 - iz minute u minutu
Podaci županijskih stožera civilne zaštite

Naglasio je da će cijepljenje biti najbolji način borbe protiv virusa. Istaknuo je da moramo biti oprezni zato što dolazi jesen, kada ćemo više boraviti u zatvorenim prostorima te će se virusi brže širiti i simptomi će biti ozbiljniji.

- Ovaj se virus može kontrolirati ako se odgovorno ponašamo i tako ćemo preživjeti do proljeća i cjepiva, istaknuo je Ivan Đikić.

Đikić je naglasio da se u isto vrijeme može zaraziti i virusom gripe i koronavirusom.

Osvrnuo se na hrvatski zdravstveni sustav koji je dobro odradio posao u vrijeme pandemije.

- Preporučujem svima da se cijepe protiv gripe, kako bi zaštitili sebe i druge te da pomognu zdravstvenom sustavu da ima manje ozbiljnih simptoma gripe ove jeseni.

Đikić je na Riječkom sveučilištu, gdje se održava prvi u nizu interdisciplinarnih znanstvenih skupova na kojem znanstvenici iz RH i inozemstva govore o različitim aspektima te zarazne bolesti, važnim ocijenio na znanstvenim i točnim podacima govoriti što se događa s bolesti COVID-19 i kako to prenijeti javnosti.

U borbi protiv koronavirusa važno je znanje

- Važno je znanje, ne samo da bi stvorili cjepiva nego i alternativu cjepivima u vidu novih lijekova koji djeluju protiv virusa i protiv simptoma bolesti, rekao je.

Za rast broja zaraženih u Hrvatskoj naveo je da je posljedica ponašanja prije mjesec dana, ističući važnost testiranja na vrijeme.

- Vjerujem da će ti podaci pomalo padati, ali se porast može ponovno dogoditi jer je virus jako proširen u cijeloj Hrvatskoj. Za to se danas moramo pripremati, slati poruke javnosti o odgovornosti, nošenju maski i držanju razmaka među ljudima, rekao je Đikić.

Na pitanje novinara kako ocjenjuje rad Nacionalnog stožera civilne zaštite, odgovorio je da je Stožer radio dobro kada je radio na temelju konkretnih podataka, "ali je s dolaskom ljeta pojačan utjecaj politike". Naglasio je kako svaka znanstvena ocjena rada Stožera nije "svađalačka kritika", nego briga za njegov rad i upozoravanje na pogreške, kojima smatra dopuštanje rada noćnim klubovima i tvrdnje da je virus manje opasan ljeti, jer su takve informacije "dovele do opuštanja ljudi".

Stožer se uozbiljio, više sluša i gleda podatke

- Sad se Stožer uozbiljio, više sluša i gleda podatke, ocijenio je Đikić i dodao kako javnost ne bi trebala biti zbunjena različitim stavovima ako sluša ljude koji imaju autoritet. Povjerenje javnosti u Stožer se mora vratiti kako bi on imao autoritet, zaključio je Đikić.

Rektorica Riječkog sveučilišta Snježana Prijić Samaržija novinarima je prije početka skupa izjavila da je današnja prva od pet konferencija koje će se održavati do studenoga u organizaciji ovoga sveučilišta i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a pokriva područje biomedicine. Samaržija je navela da će domaći zajedno s hrvatskim znanstvenicima koji rade u inozemstvu pokušati promišljati pandemiju iz perspektive biomedicine, edukacije i transfera obrazovanja.

Voditelj Zavoda za biomedicinske znanosti HAZU-a u Rijeci Daniel Rukavina kao cilj niza skupova naveo je potvrdu da u Rijeci postoji vrhunski znanstveni potencijal, posebno na području virologije.

- Kruna razvoja treba biti centar za translacijsku medicinu, koji unatoč osiguranim izvorima financija, upozorio je Rukavina, nailazi na prepreke.

Pročelnik Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci Stipan Jonjić napomenuo je da se u Rijeci gotovo 40 godina sustavno istražuju virusi.

- Znanost je ona koja se treba boriti protiv ovakvih pošasti. Bez ulaganja u temeljne znanosti, izučavanja biologije i virusa, nema adekvatne borbe protiv ovakvih bolesti, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!