Diljem Hrvatske odaje se počast palim braniteljima

29.05.2023.

11:41

Autor: T.V./HRT

Osijek: Polaganje vijenaca u sjećanje na branitelje i žrtve Domovinskog rata

Osijek: Polaganje vijenaca u sjećanje na branitelje i žrtve Domovinskog rata

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Uoči Dana državnosti Izaslanstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata položila su vijence i zapalila svijeće kod Spomenika hrvatskim braniteljima na osječkom Trgu slobode. Počast je odana svima koji su svoj život utkali u stvaranje samostalne i moderne Republike Hrvatske.

- Oni su dali nemjerljiv doprinos u stvaranju i oslobađanju Hrvatske.Njihova i hrabrost i zajedništvo trebaju nam biti motivacija za dalje za voditi,. kako jedinice lokalne samouprave, tako i državu, rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Danas imamo samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku koju trebamo graditi,nadograđivati, činiti je boljom za genreacije koje dolaze poslije nas. Hvala svima koji su kroz stoljeća,rekao bih, svoje živote ostavljali za ideju neovisnoti RH počevši od davnih vremena pa završivši s 96.-om godinom kada mislim i nadam se da nakon službenog završetka Domovinskog rata više neće niti jedan Hrvat morati ići u oružje i po oružje, uniformu oblačiti da bi branio svoju Hrvatsku, poručio je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Počast onima koji su dali život za slobodnu domovinu odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-križa braniteljima na Varaždinskom groblju.

- Mi smo danas tu obitelji roditelja i udovica poginulih branitelja Varaždinske županije došli odat počast ljudima koji su snivali san o slobodnoj republici Hrvatskoj, a koji taj san nisu doživjeli. Oni us tu na groblju našem i činom paljenja svijeća i polaganjem vijenca odajemo im počast. Pa svaki put su to sjećanja jer su Varaždinci ginuli diljem Hrvatske, imamo 175 na spomen obilježju tu, međutim u Varaždinu je samo jedan poginuli, samo jednog imamo poginulog u ratu u Varaždinu, svi ostali diljem Hrvatske, tak da Varaždin nije veliko mjesto ali ima ogromno srce za svoju domovinu, rekla je Ljubica Florijan-Cerovečki, predsjednica Udruge roditelja i udovica i poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije.

Dan državnosti obilježen je i u Krapini. Kod Spomen-obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

- Ponosan sam što sam kao pripadnik 2. gardijske brigade sudjelovao u ustroju postrojbe, ratnim djelovanjima. Nažalost, među Gromovima je bilo 208 poginulih tijekom Domovinskog rata, rekao je Zvonimir Kantolić, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade "Gromovi", KZŽ.

- Uoči Dana državnosti ovdje smo se paljenjem svijeća prisjetili svih koji su dali živote za domovinu i ostvarili san o nezavisnoj demokratskoj republici Hrvatskoj, ističe Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine.

- Provedeni izbori višestranački su zapravo bili prekretnica ne samo u razvoju mlade države nego općenito i demokracije kakvu danas poznajemo, poručio je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!