Hrvatska vojska obilježila svoj dan, na Jarunu izložba vojne opreme

28.05.2023.

Zadnja izmjena 19:54

Autor: I.Z./HRT

 Zagreb: Izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske na Jarunu

Zagreb: Izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske na Jarunu

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Dan je Hrvatske vojske, Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske. Obilježava se u spomen na 28. svibnja 1991., kada je održana prva smotra Zbora narodne garde na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a.

Formiranjem ZNG-a stvorena je vojna snaga koja je obranila napadnuta hrvatska područja.


32. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske bila je prigoda za prisjećanje na njezinu ulogu u Domovinskom ratu:

U povodu Dana Hrvatske vojske na zagrebačkom Jarunu organiziran je prigodni program za građane: izložba vojne opreme i oružja, pokazne vježbe te letački program - prelet aviona MiG-21 i akrobatske grupe Krila Oluje:

Donosimo pregled prigodnog programa:

Cijeli program možete pratiti ovdje iz minutu u minutu: 

Galerija
 Zagreb: Izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske na Jarunu, Foto:  Jurica Galoic/PIXSELL
 Zagreb: Izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske na Jarunu , Foto: Jurica Galoic/PIXSELL Zagreb: Izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske na Jarunu , Foto: Jurica Galoic/PIXSELLPremijer sa suradnicima položio vijence povodom Dana Hrvatske vojske, Foto:  Sanjin Strukic /PIXSELL Zagreb: Premijer sa suradnicima položio vijence povodom Dana Hrvatske vojske , Foto: Sanjin Strukic/PIXSELLSvečana akademija u Domu Hrvatske vojske Zvonimir, Foto: HTV/HRTSvečana akademija u Domu Hrvatske vojske Zvonimir, Foto: HTV/HRTSvečana akademija u Domu Hrvatske vojske Zvonimir, Foto: HTV/HRT

Banožić: Modernizacija vojske ide u pozitivnom smjeru

Prigodan letački program akrobatske grupe Krila Oluje

Milanović obišao izloženu opremu i naoružanje HV-a na Jarunu

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: HTV / HRT

Plenković: Razumijemo potrebe Hrvatske vojske i planiramo proračun

Hrvatska vojska jako je napredovala, poslijepodne prelet "Krila Oluje"

Plenković: Hrvatska ponosna na vašu profesionalnost i spremnost da služite domovini

Svečana akademija u Domu Hrvatske vojske

- U ovom trenutku mir i sigurnost izvan granice i domovine čuva više od 500 pripadnika Hrvatske vojske. Hrvatska vojska je temelj sigurnosti naše države, ali i najmoćnijeg saveza u povijesti. Drugim riječima, Hrvatska vojska je sa svojim sposobnostima konkretan doprinos i odgovor Republike Hrvatske u nastojanjima da dodatno ojačamo i poboljšamo suradnju s našim partnerima i saveznicima. Međutim, u isto vrijeme suočeni smo s brojnim izazovima. Događaju se značajne promjene sigurnosnog okruženja uzrokovane prije svega ruskom agresijom na Ukrajinu. Pred sve nas tako su nametnuta hitnost zajedničkog i usklađenog europskog i euroatlantskog odgovora o čuvanju mira i sigurnosti, poručio je ministar Mario Banožić.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanader čestito je Dan Hrvatske vojske te se s posebnim pijetetom i zahvalnošću prisjetio svih hrvatskih branitelja, postrojavanja u Kranjčevićevoj te mudrosti i iskustva koje je imao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Čestitao je predsjedniku Vlade i ministru obrane na svemu što čine za Hrvatsku vojsku pohvalivši aktualne projekte opremanja i modernizacije.

U ime svih nagrađenih i pohvaljenih pripadnika zahvalio je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Ivan Turkalj istaknuvši kako je to priznanje ne samo njima nego i svim pripadnicima za zalaganje i trud koji pokazuju u mirovnim misijama i operacijama.“Nećemo se umoriti od zalaganja za Domovinu“ poručio je.

U okviru svečanosti najzaslužnijim pripadnicima Hrvatske vojske uručena su odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale i nagrade, te prijelazni pehar i nagrade pobjednicima natjecanja “Memorijal Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2023.” satniku Ivanu Gerenčiru i vojnikinji Lei Biloglav.

Ukupno je u čin višeg časnika promaknuto 95 pripadnika Oružanih snaga RH, od kojih je 20 žena, te 132 dočasnika (123 muškaraca i 9 žena). Ministar obrane je pohvalio dva hrvatska kontingenta angažirana na aktivnostima ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republici Poljskoj i Republici Litvi te nagradio i pohvalio 69 pripadnika Oružanih snaga (58 muškaraca i 11 žena).

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske je pohvalio i nagradio 82 pripadnika Oružanih snaga (70 muškaraca i 12 žena), a zamjenik načelnika GS OS RH pohvalio je i nagradio 17 pripadnika Oružanih snaga (13 muškaraca i 4 žena).

HV spreman u svakom trenutku obraniti teritorij i samostalnost Hrvatske

Na RŠC Jarun organiziran prigodni program

Banožić: Milanović kao premijer imao je priliku učiniti za vojsku sve a nije učinio ništa

Plenković i izaslanstva MORH-a i Glavnog stožera OS RH položili vijence

Čestitka admirala Hranja

Ministar obrane čestitao 32. obljetnicu Hrvatske vojske

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!