07:00 / 03.11.2021.

Autor: Jasminka Kalčić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Dimnjaci TE Plomin odlaze u povijest

TE Plomin

TE Plomin

Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL

Dimnjaci TE Plomin 1 od sedamdesetih godina prošlog stoljeća te zatim TE Plomin 2  2000. godine neizostavni su dio vizure Labinštine.

Donedavno su zajednički obarale rekorde u proizvodnji električne energije.

Plomin 1 nakon požara čeka obnovu. Radi samo Plomin 2. Najavu i njegova zatvaranja ovaj rođeni Plominac pozdravlja.

- Pozitivna stvar, jako dobra stvar, rješavamo se jednog onečišćivača koji nije zbog jako visokog dimnjaka možda smetao Labinštini, ali Istri da, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Protiv dima iz 340 m visokog dimnjaka i radioaktivne šljake nusproizvoda godinama je bezuspješno protestiralo i domaće stanovništvo i udruge.

Općini je pak najava zatvaranja TE uteg oko vrata. Ondje je zaposlen njihov gotovo svaki radno sposoban stanovnik, a prihodi iz TE, 20 milijuna kuna godišnje, čine gotovo 90 posto proračuna općine Kršan!

- Ako se obistine ove najave to će biti zaista veliki udarac na poslovanje općine Kršan, naglasio je Roman Carić, načelnik općine Kršan.

A obistinit će se, potvrđuju u HEP-u.

Iz priopćenja HEP-a:

"HEP provodi analize mogućnosti zamjene ugljena na lokaciji TE Plomin alternativnim gorivima, a što će dugoročno omogućiti kontinuitet zapošljavanja radne snage na području Labinštine."

Ako se zelene udruge pita, Plomin treba zatvoriti u idućih 5 godina.

- Već su 3 europske države zatvorile sve svoje TE na ugljen, do kraja ovog desetljeća to će napraviti njih još 13, naglašava Bernard Ivčić iz udruge Zelena akcija.

Činjenica je da Hrvatska nema vlastitih izvora ugljena i da je energetska tranzicija očekivana. No pitanje je odakle namaknuti struju koja će nestati nestankom Plomina? Struja treba 24 sata na dan, opskrba iz obnovljivih izvora je nesigurna, a svjedoci smo i da količine plina nisu uvijek sigurne. Do 2033. valjda će se imati potrebni odgovori.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!