Ostatak konstrukcije pregledan i osiguran prolaz prema Dolcu

10.04.2021.

11:34

Autor: D.D./M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT/

Dio konstrukcije oborio čovjeka

Dio konstrukcije oborio čovjeka

Foto: Lidija Medaković / HRT

Zbog jakog vjetra, dio skele na Splavnici, kod Trga bana Jelačića, u subotu prijepodne pao je na 84-godišnjeg prolaznika koji je s težim ozljedama prevezen u zagrebačku Kliniku za traumatologiju, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Galerija
Konstrukcija pala sa zgrade i oborila prolaznika, Foto: Lidija Medaković/HRT
Konstrukcija pala sa zgrade i oborila prolaznika, Foto: Lidija Medaković/HRT

Šef dežurne službe u Klinici za traumatologiju primarijus Mario Malović za Hrvatski radio rekao je da su tijekom jutarnjih sati zaprimili gospodina starije životne dobi koji je zadobio ozljedu ramena. 

- Nakon dijagnostičke, odnosno radiološke obrade, utvrđen je prijelom u području ramenog obruča te je pacijent imobiliziran. Riječ je o teškim tjelesnim ozljedama, no za sada je pušten kući te će se javiti na kontrolu za tri dana, rekao je primarijus Malović.

U vrijeme događaja puhao je jak vjetar, što je i moguć uzrok rušenja konstrukcije koja je pridržavala fasadu i balkonska vrata.

Kako saznajemo od svjedoka, ostatak konstrukcije pao je na jedan od štandova s cvijećem na kojem srećom nije bilo nikog, iako je Splavnica vrvjela ljudima.

Zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je da je pregledan ostatak konstrukcije na zgradi, područje je ograđeno i osiguran je prolaz prema tržnici Dolac. 

U gradu upozoravaju da u je središtu Zagreba mnogo opasnih zgrada koje nisu sanirane nakon potresa. Za to krive državu i resorno ministarstvo.

- Radi se o zgradama koje su rađene od 1880. na dalje. Velika većina ih je oštećena i to ozbiljno oštećena. To treba ozbiljna statička obnova se napraviti, rekao je Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba.

Predstavnik udruge stanara u ovom slučaju prst upire u izvođača radova koji nije učvrstio konstrukciju. Ipak, i on smatra da je premalo toga napravljeno nakon potresa.

- Lako to što smo bili nespremni tada, nego nismo spremni ni kao društvo institucionalno i nakon potresa. Nemamo odgovore na ove trenutke. Sve ide jako sporo, rekao je Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika Grada Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!