Dio oporbe žestoko protiv COVID potvrda u Saboru

10.11.2021.

12:01

Autor: HRT

Marijan Pavliček

Marijan Pavliček

Foto: HRT / HTV

Na situaciju s koronavirusom i uvođnje COVID potvrda osvrnuli su se zastupnici u svojim slobodnim govorima uoči početka sjednice.

- Stožer na čijem je čelu stručnjak za ONO i DSZ upravlja pandemijom a upravlja i nama - mimo nas i bez nas. Ne nas kao pojedinaca, već nas kao narodnih zastupnika. To čudnovato tijelo odlučivat će o tome smijemo li ući u zgradu Hrvatsko sabora. Kako ako ne nego državnim udarom nazvati situaciju u kojoj netko sprječava okupljanje i normalan rad Sabora kao najvišeg političkog tijela, poručio je Nino Raspudić iz Mosta.

Stožeru je poručio da se urazumi dok nije prekasno, dok se još može ići legalno kroz institucije, ističući kako će doći dan kad će se ispitivati njihova djela. Propitivao je i koje su nakane uvođenja COVID potvrda te upitao: Je li svrha prisila na cijepljene sprječavanje širenja zaraze? Ustvrdio je da cijepljenje treba biti slobodan izbor svakog građanina, a da se COVID potvrdama ta sloboda mnogima gazi.

-  Ako zarazu prenose i cijepljeni i necijepljeni, treba testirati i jedne i druge, ocijenio je Raspudić i predložio da do kraja mjeseca testiranje bude obvezno za sve i da ga plaća država.

Trake oko ruku kao 'nečisti'? 

I Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) ocijenio je da treba testirati sve koji ulaze u institucije, i cijepljene i necijepljene, jer svi mogu prenositi virus. "Ne možete dijeliti ljude na cijepljene i necijepljene", kazao je Pavliček. Upitao se hoće li necijepljeni zastupnici morati nositi trake oko ruku kako bi ih tretirali kao "nekad gubavce - nečistima". 

Stipo Mlinarić o Koloni sjećanja 

Stipo Mlinarić (Klub Domovinskog pokreta) je uoči obilježavanja pada Vukovara pozvao političare, koji će doći u Kolonu sjećanja, da pognu glavu jer nisu napravili svoj posao po pitanju pronalaska nestalih. Zanima ga provodi li se Zakon o nestalima koji je donesen 2019., što je napravljeno u šest mjeseci ili godinu dana, što je napravljeno u posljednjih 30 godina na pronalasku nestalih.

Katica Glamuzina (Klub Socijaldemokrata) je u povodu Dana jednakih plaća ukazala na diskriminaciju žena po pitanju plaća, ocijenivši kako bi bilo lijepo da se ta diskriminacija u zemlji ukine i pokaže da su hrvatske žene jednako valorizirane kao hrvatski muškarci.

Likvidacija Brodarskog Instituta

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) i Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorile su u slobodnom govoru na likvidaciju Brodarskog instituta. Drže kako je cilj likvidacije domoći se 120 tisuća kvadrata atraktivnog zemljišta procijenjenog na oko 230 milijuna kuna. Raukar Gamulin kazala je da je to podsjeća na privatizaciju i pretvorbu iz 1990-ih.

Siniša Hajdaš Dončić (Klub SDP-a) osvrnuo se na ministra obrane Marija Banožića, usporedivši ga s Krležinim Filipom Latinovićem. Anja Šimpraga (Klub SDSS-a) pozvala je, pak, da obiteljima ubijenih u akciji Oluja otpišu dugovanja nastala gubitkom parnica za naknadu štete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!