U Sabor samo uz COVID potvrdu ili negativni test, ostali na sjednicama 'online'

10.11.2021.

09:35

Autor: HRT

Gordan Jandroković

Gordan Jandroković

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjedništvo Hrvatskog sabora sastalo se s predsjednicima Klubova zastupnika kako bi dogovorili način rada Sabora nakon uvođenja obveznih COVID potvrdi. Sastanak se odužio, zbog čega je plenarna sjednica odgođena. O zaključcima je na konferenciji za novinare izvijestio predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Sjednica je bila kvalitetna, rasprava je bila demokratska i u njoj su sudjelovali gotovo svi Klubovi. Najviše se govorilo o novim uvjetima rada u Saboru i doneseni su zaključci, izvijestio je Gordan Jandroković.

U Sabor će se tako od 15. studenoga moći ući samo uz COVID potvrdu ili uz negativan test na koronavirus. Oni zastupnici koji se neće htjeti testirati neće moći u Sabor, a sjednicama će moći priključiti videovezom, izvijestio je Jandroković. Zastupnici koji imaju određene zdravstvane poteškoće, dogovoreno je - trebaju od liječnika dobiti posebne potvrde i moći će u raspravama i glasovanju pristupiti videovezom. To se odnosi i na zastupnike koji su u samoizolaciji.

Saborska straža kontrolirat će ulaz

Oni zastupnici koji imaju COVID potvrde a ne žele doći u Sabor - zaključak je da se njima neće omogućiti rad videovezom, ali će se pri prvom dolasku u Sabor registritrati i utvrditi se do kad ta potvrda traje. Oni će biti obavezni dolaziti u Sabor kako bi sudjelovali u raspravi. U prvoj fazi trošak testiranja će snositi državni proračun, a gdje će se odvijati testiranje, to još ne mogu reći, rekao je Jandroković.

Sukladno zakonu i Poslovniku provjeravanje COVID potvrda provjeravat će Saborska straža. Naglasio je kako saborski zastupnik ne može biti penaliziran ako se ne želi testirati, a videoveza rješava taj problem. Penalizacija se događa na izborima, dodao je. Kazao je i kako se, neovisno o prijedlozima, za sada neće ići na financijsko kažnjavanje zastupnika. Ići ćemo korak po korak, pa ako će biti bizarnih situacija razmislit ćemo i o tome, rekao je. 


Dogovoreno je također, kazao je Jandroković - da zastupnici za govornicom i s mjesta mogu govoriti bez maske. Broj zastupnika u Saboru ostaje isti jer se odluka o manje od 50 osoba na jednome mjestu ne odnosi na zastupnička tijela - nego se primjenjuje odluka od kvadraturi. Jandroković je kazao i kako će se čim se steknu uvjeti cijepiti trećom dozom cjepiva protiv koronavirusa.

Jandroković je potom izvijestio da će iduće zasjedanje Sabora trajati od 24. studenoga do 15. prosinca. Zadnji tjedan bi radili u ponedjeljak, utorak i srijedu, a izvanredna se sjedica može organizirati ako bude potrebe. Na dnevnome redu zasjedanja bit će sigurno preko 130 točaka, zaključio je. 

Odnos Pantovčaka i Banskih dvora

Više je puta ponovio kako se u odnosu između predsjednika Zorana Milanovića i ministra Marija Banožića treba držati zakona koji je - kako kaže "jasan i čija primjena bila je vidljiva do 2015. ". Problem je, dodaje - u tome što ga ne poštuje predsjednik Republike.

- Ovo je potpuno nova i vrlo ozbiljna politička situcija. Ne radi se samo o agresivnom govoru nego o kršenju zakona od strane predsjednika koji sebe voli nazivati Vrhovnim zapovjednikom, rekao je Jandroković. 

Kazao je kako ga izneneđuje kako se rasprava oko ponašanja Predsjednika Republike u javnosti i dijelu medija shvaća 'blago'.

- Jedno su svađe i prepucavanja kad on bezobrazlukom i agresijom pokušava dominirati javnim prostorom, to je pitanje političke kulture i civilizacijskog dosega. Međutim, kad počne kršiti zakon, a za to nema sankcije i na to blagonaklono gleda dio medija - to onda nije dobro, naglasio je. 

Uhićena Gabrijela Žalac?


- Nemam nikakvih informacija, naravno da me vijest iznenađuje. Ne znam ni kontekst ni dublju informaciju pa je ne mogu komentirati, odgovorio je Jandroković na pitanje novinara da komentira vijest da je bivša ministrica Gabrijela Žalac odvedena na obavijesni razgovor u ured Europskog javnog tužitelja zbog afere Softver.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!