00:43 / 27.05.2019.

Autor: M.Š./HRT

DIP objavio konačne rezultate izbora

-

-

Foto: - / -

Hrvatska je treći put na izborima odabrala svoje zastupnike u Europskom parlamentu.
Državno izborno povjerenstvo na konferenciji za novinare izvijestilo je o rezultatima glasovanja za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Od ukupno 3.696.907 birača, glasovao je (prema glasačkim listićima) 1.103.551 birač, odnosno 29,85%. Valjanih glasačkih listića utvrđeno je 1.073.954, odnosno 97,32%, a nevaljanih 29.597, odnosno 2,68%.

Ni na jednom biračkom mjestu nisu utvrđene nepravilnosti, poručuju u Državnom izbornom povjerenstvu.

- Izbori su prošli proceduralno perfektno. Od danas počinju teći rokovi za prigovore. Traju 48 sati, rekli su iz DIP-a.

Nakon prebrojenih 100% glasova raspodjela izgleda ovako: HDZ osvaja 4 mandata, kao i SDP. Na trećem su mjestu Suverenisti s jednim mandatom. Slijedi iznenađenje izbora, lista Mislava Kolakušića, također s jednim mandatom. Po jedan mandat osvojili su Živi zid te Amsterdamska koalicija.

HDZ je osvojio najviše - 22,72% glasova, SDP je drugi s 18,71%. Suverenisti su dobili 8,52%, lista Mislava Kolakušića 7,89%, Živi zid je osvojio 5,66%, a Amsterdamska koalicija 5,19% glasova.

Dakle, za zastupnike u Europskom parlamentu izabrani su: Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko iz HDZ-a, Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković iz SDP-a, nositeljica liste Suverenista Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida te Valter Flego iz Amsterdamske koalicije.

Specijalni izvještaj s izborne večeri pogledajte ovdje.

- Plenković: Građani će prepoznati tko rješava probleme

- Emotivno obraćanje Davora Bernardića

- Tomašić: Nastavljam sa svojim poslom

- Bahtijarević: Zadovoljan rezultatom, nezadovoljan Hrvatskom

- Flego: Dokazali smo dominaciju u Istri

Iznenađenje izbora Mislav Kolakušić ulazi u Europski parlament. U nedjelju navečer nije se obratio medijima, poručio je da je s obitelji. U isto vrijeme Živi zid, s čije liste u parlament ulazi Ivan Vilibor Sinčić, nije organizirao praćenje rezultata s medijima. Njihova se reakcija tek očekuje. Obratili su se doduše pratiteljima na Facebooku.

Povećala se izlaznost u odnosu na prošle europske izbore održane u našoj zemlji. Na birališta je izašlo 29,86% birača. Kada smo birali hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu 2014., izlaznost je bila 25,24%

Sada je najveća izlaznost bila u Gradu Zagrebu te Karlovačkoj i Istarskoj županiji. Pojačan odaziv zabilježen je na biralištima izvan zemlje, posebno u Bosni i Hercegovini te Srbiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!