13:06 / 05.05.2020.

Autor: I.Z./Hina

DIP počeo pripreme za izbore, mnogo je nepoznanica

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Datum parlamentarnih izbora još nije određen, no već danima se nagađa da će biti u prvoj polovini srpnja, 5. ili 12. srpnja.
Državno izborno povjerenstvo (DIP) potvrdilo je da je počelo pripreme za parlamentarne izbore, a o tome kako će izgledati njihova provedba za sada se vrlo malo zna.

Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski kaže kako se Povjerenstvo za parlamentarne izbore počelo pripremati čim je završilo poslove vezane za predsjedničke izbore.

- Naše pripreme, kao što je uobičajeno u izbornim godinama, obuhvaćaju izrade nacrta obvezatnih uputa i obrazaca, rad na aplikacijama koje će se koristiti u provedbi izbora i sl., objasnio je Hojski.

Procedure u izbornom procesu u suradnji s epidemiolozima

Datum parlamentarnih izbora još nije određen, no već danima se nagađa da će biti u prvoj polovini srpnja, 5. ili 12. srpnja. Da smo korak do odluke o izborima, upućuje i izjava ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, koji je potvrdio da je imenovan koordinatorom izrade izbornog programa HDZ-a, a glavni tajnik stranke i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandoković koordinatorom HDZ-ove izborne kampanje.

Iako Hrvatska u pogledu epidemije izazvane koronavirusom ima dobru epidemiološku sliku i mali broj oboljelih dnevno, pitanje je kako će ta slika izgledati u srpnju, koje će se mjere zaštite morati provoditi i kako će izgledati sami izbori.

- Procedure i postupanja u izbornom procesu, i u Hrvatskoj i na biračkim mjestima u inozemstvu, DIP će odrediti kada izbori budu raspisani u suradnji s nadležnim epidemiološkim službama, najavio je Hojski.

Osim u Hrvatskoj, zastupnici Hrvatskog sabora biraju se u pedesetak država diljem svijeta, a glasuje se dva dana, subotom i nedjeljom.

Preciznog odgovora nema ni na pitanje kako će izgledati zaštita tisuća ljudi koji će provoditi izbore, od onih u DIP-u koji zaprimaju kandidature do članova izbornih povjerenstava i biračkih odbora koji rade na više od 6500 biračkih mjesta.

Ipak, izvjesno je da će, bude li potrebno, troškove nabave zaštitne opreme (maski, rukavica, dezinficijensa) snositi država.

Nepoznanica je i kako će u DIP-u izgledati predaja izbornih kandidatura koje, nerijetko, pojačava dolazak brojnog stranačkog članstva.

Izborne kandidature zaprimat će se u zgradi Hrvatskoga sabora

- Povjerenstvo zasad nije kontaktiralo mjerodavne epidemiološke službe, što će sigurno učiniti u trenutku kada datum izbora za zastupnike bude poznat, poručio je Hojski.

- U suradnji s njima dogovorit će se opseg i način zaštite službenika i dužnosnika DIP-a koji će zaprimati kandidature, kao i izbornih sudionika koji će ih predavati. Također će se regulirati rad izbornih povjerenstava i biračkih odbora u provedbi izbora, kao i na sam izborni dan, kaže Hojski.

Za sada je poznato da će se izborne kandidature zaprimati u zgradi Hrvatskoga sabora. Iz DIP-a poručuju kako ne žele nagađati o zahtjevnosti izbora, odnosno uspoređivati ih s izborima provedenima u posljednja tri desetljeća.

- Jedina prava i objektivna procjena moći će se dati nakon njihove provedbe, navodi Hojski.

Iskustva drugih zemalja, koje su provele izbore u vrijeme pandemije, mogu biti korisna, ali u DIP-u naglašavaju da se Povjerenstvo može kretati samo unutar postojećeg zakonskog okvira.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!