Intenzivne aktivnosti sprečavanja bedrenice na pašnjacima

25.07.2022.

14:25

Autor: M.M./Hina/HRT

DIRH: Intenzivne aktivnosti sprečavanja bolesti bedrenice na pašnjacima

DIRH: Intenzivne aktivnosti sprečavanja bolesti bedrenice na pašnjacima

Foto: Nikola Cutuk / Pixsell

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata (DIRH) intenzivno sudjeluje i provodi aktivnosti na pašnjacima u Sisačko-moslavačkoj županiji zahvaćenih bolešću bedrenica (antraks), gdje se provode razne mjere zaštite, a stoka je sada pod službenim nadzorom u ograđenom prostoru, izvijestili su u ponedjeljak iz DIRH-a.

Riječ je, kako navode iz DIRH-a, o aktivnostima na pašnjacima Osekovo, Repušnica i Gračanica na području Parka prirode Lonjsko polje i naselje Osekovo u Sisačko-moslavačkoj županiji.

- Odmah po zaprimanju informacije o sumnji na zaraznu bolest, veterinarska inspekcija izašla je na teren, a po zaprimanju pozitivnog nalaza poduzete su Zakonom o veterinarstvu propisane mjere. Konkretno - stoka je stavljena pod službeni nadzor, životinje su zadržane u ograđenom prostoru te je zabranjeno njihovo puštanje u ostale dijelove Lonjskog polja, kao i premještanja životinja sa i na pašnjak, ističu iz DIRH-a.

Određene su i mjere pojačane dezinfekcije lešina uginulih životinja te radnog pribora, korištenje zaštitne odjeće i obuće te manipulacija sa životinjama sa zaštitnim rukavicama, a naređeno je i odvajanje sumnjivih životinja na bolest u zaseban prostor pašnjaka.

Iz DIRH-a dodaju da veterinarski inspektori kontinuirano provode nadzore, sastavljaju zapisnike i donose rješenja posjednicima radi provođenja obveznih propisanih mjera te kontroliraju provođenje bio-sigurnosnih mjera, a sve nakon što je Ministarstvo poljoprivrede donijelo rješenje o zaraženom području Parka prirode Lonjsko i naredbu o mjerama za sprečavanje pojave i širenja bedrenice.

Iznose i podatke da je do danas sukladno naredbi cijepljeno 2.455 životinja, od čega 1.611 goveda, 746 konja i 98 ovaca, kao i da se procjenjuje da je time procijepljen većinski dio životinja na tom području.

Ipak, aktivnosti se, kako kažu u DIRH-u, nastavljaju i dalje ovog tjedna, s ciljem suzbijanja i zaustavljanja širenja bolesti bedrenica (antraks) te očuvanje zdravlja ljudi i životinja.

Podsjećaju i da je zarazna bolest bedrenica prema Provedbenoj uredbi komisije (EU) 2018/1882 o primjeni određenih pravila za sprečavanje i suzbijanje bolesti određena kao bolest kategorije D i E, što znači da to unutar EU-a treba nadzirati i u slučaju potvrde trebaju mjere za sprečavanje njezinog širenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!