Lonjsko polje: Broj uginulih konja i goveda sve veći

20.07.2022.

12:38

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Broj uginulih konja i goveda sve veći

Broj uginulih konja i goveda sve veći

Foto: HTV / HRT

U Lonjskom polju prošli tjedan među stokom, ali i ljudima počela se širiti bedrenica. U dijelovima Parka prirode ograničeno je kretanje, a zaraza se pokušava suzbiti i cijepljenjem.

Jučer je cijepljeno 200-tinjak grla, a cijepljenje se nastavlja danas. Na terenu je 7 veterinara, međutim cijeli proces sporo se provodi. Na području Lonjskog polja je oko 4 tisuće životinja, a prema službenim informacijama, više od stotinu konja i goveda je uginulo. No taj se broj iz dana u dan povećava, tamošnji stočari kažu da im stoka ugiba pred očima. Strahuju da im država neće pomoći. 

- Imamo preko dvjesto goveda i šezdesetak konja. Pretrpjeli smo ogromne štete, za sada ih još ne možemo zbrojiti. Jučer je inspekcija bila na terenu, tražili su lešine, slikali su. Još dan danas pronalazimo lešine, ali trenutačno se borimo sa živim grlima. Danas je cijepljenje, jučer je bio jedan dio, danas je drug, a sutra bi trebali ići na cijepljenje konja, rekao je Zdravko Kabić, vlasnik OPG-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!