13:19 / 20.12.2018.

Autor: HRT

Divjak Bozaniću: U školama se uče znanstvene činjenice

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Škole su uređene zakonima i Ustavom, a svatko treba znati gdje završavaju njegove ovlasti, kazala je Divjak osvrćući se na poruku kardinala Josipa Bozanića.
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je na poruku kardinala Josipa Bozanića o potrebi uključivanja Crkve u odgoj i obrazovanje djece, odgovorila da se u školama uče znanstvene činjenice, a uključivanje Crkve je moguće onoliko koliko to roditelji dopuštaju.

Učenicima u školi trebaju biti dostupne znanstvene spoznaje i činjenice, a odgojnu komponentu škole ostvaruju u suradnji s roditeljima koji su i po zakonu i po Ustavu zaduženi za odgoj djece, poručila je Divjak uoči sjednice Vlade upitana za Bozanićevu poruku da u odgoj i obrazovanje djece treba uključiti i Crkvu.

Podsjetila je da su škole uređene zakonima i Ustavom, a svatko treba znati gdje završavaju njegove ovlasti.

- Sigurna sam da i Crkva to razumije, dodala je te podsjetila da u školama ne smije biti nikakve diskriminacije već se moraju promovirati ustavne vrijednosti.

Bozanić: Običaji iščekivanja Božića proistječu iz nasljeđa hrvatskoga kulturnog identiteta

Poruku o potrebi uključivanja Crkve u odgoj i obrazovanje djece Bozanić je uputio jučer na tradicionalnom susretu s ravnateljima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova na području Zagrebačke nadbiskupije.

- Ako odgoj i obrazovanje osposobljuju djecu i mlade za život, a tako bi trebalo biti, u njegovu provedbu treba uključiti sve relevantne institucije: obitelj, vrtiće, škole, društvo, Crkvu, kulturu, rekao je među ostalim Bozanić dodavši da je zbog učinkovita djelovanja važno graditi odgojni savez između navedenih institucija. Istaknuo je i kako kod djece treba razvijati intelektualne, etičke i duhovne vrijednosti, a ne ih samo učiti stjecanju vještina za tržište rada.
Foto: twitter @zgnadbiskupija

Foto: twitter @zgnadbiskupija

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!