Divjak o nadoknadi nastave i inicijativi oporbe za njezinu smjenu

06.12.2019.

11:56

Autor: M.Š./HRT

default error photo
Ministrica Blaženka Divjak i danas je komentirala inicijativu oporbe koja pokreće pitanje izglasavanja nepovjerenja u Saboru.
Ministrica Blaženka Divjak i danas je komentirala inicijativu oporbe koja pokreće pitanje izglasavanja nepovjerenja u Saboru. Naime, predsjednik SDP-ova Kluba Arsen Bauk potvrdio je da je skupio 31 potpis za opoziv ministrice Blaženke Divjak, pa će taj zahtjev uskoro uputiti u službenu proceduru. Prema saborskom Poslovniku, izglasavanje nepovjerenja ministru mora odmah biti uvršteno u dnevni red plenarne sjednice, a rasprava se mora održati u roku od 30 dana. Vlada se, u svakom slučaju, o zahtjevu za opoziv ministrice Divjak mora očitovati u roku od osam dana.

- Kao što sam i jučer rekla, razmišljala sam o tome i stvarno vidim svoju odgovornost jer smo uveli kurikularnu reformu, uveli smo obveznu informatiku, opremamo škole. Suodgovorna sam i za status službene osobe za učitelje, izbacili smo i lažne diplome iz sustava. Sigurno je da sam suodgovorna i za povećanje plaća u prosvjeti i mogu s tim živjeti. Što se tiče SDP-a, oni iskazuju jednu vrstu dosljednosti. S jedne su strane smanjili plaću učiteljima, a sada traže opoziv jer se povećavaju plaće. To je određena vrsta dosljednosti. Jednako tako, očekujem da Vlada koja je povećala plaće učiteljima u tom smislu nastaviti dalje raditi, poručila je ministrica.

- Važno je zašto sam ja ovdje ministrica, zašto je ova koalicijska vlada sastavljena. A to je zbog reformi u području obrazovanja i znanosti. Situacija je takva da sve ono što smo obećali, da kažemo da smo ostvarili gotovo do maksimuma. Ne vidim razloga za zabrinutost. Moje je da radim svoj posao, a što se tiče drugih pitanja za druge ljude, to morate njih pitati.

Predsjednik HNS-a, koalicijskog partnera u Vladi, Ivan Vrdoljak žestoko je "napao" predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović zbog njezinih izjava o kurikularnoj reformi. Ministrica Divjak i na to se danas osvrnula:

- Ponudila sam predsjednici da o tome razgovaramo, istraživanje PISA bilo je daleko prije nego što je reforma uvedena. Moj način komunikacije je takav da iznosim činjenice i gdje god je moguće pokušavam odgovoriti na sve nedoumice. Dobrodošao je svatko tko govori s pozicije da se unaprijedi sustav, kazala je.

I ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Krapini je uoči sjednice Vlade komentirao kritike koje je HNS-ov predsjednik Ivan Vrdoljak uputio predsjednici Republike. Kratko je rekao: "Živa žalost".O nadoknadi nastave

Što se tiče nadoknade nastave, Divjak kaže da su prikupili podatke od većine škola.

- Jedna trećina ima 16 dana, jedna trećina između 11 i 15 dana, a ostali bitno manje. S nadoknadama se već krenulo.

Najavila je da će u ponedjeljak dopuniti uputu i dati jasne pozicije o tome kako škole trebaju planirati nadoknade, no kaže da su razlike među školama goleme- njih oko 10 posto (120 ili 130) više nema nijedan dan za nadoknaditi, dok njih 300 ili 400 trebaju nadoknaditi 16 dana. Divjak smatra da je najvažnije što "nikakvih posljedica za učenike u smislu produženja koje bi utjecalo na njihove daljnje planove neće biti" jer će biti regulirani upisi u u srednje škole tako da se tih tjedan dana produljenja može apsorbirati, a isto je i s upisima na fakultete - neće se pomicati krajnji rok do kada će biti objavljeni rezultati mature.

- Kao što vidite, radimo sve da s jedne strane ispoštujemo ustavno pravo učitelja na štrajk, a s druge da osiguramo učenicima kvalitetno obrazovanje, pogotovo u ovoj reformskoj godini, istaknula je.

Oporba prikupila potpise za pokretanje opoziva Divjak

Predsjednik SDP-ova Kluba Arsen Bauk potvrdio je da je skupio 31 potpis za opoziv ministrice Blaženke Divjak pa će taj zahtjev uskoro uputiti u službenu proceduru.

Prema saborskom Poslovniku, izglasavanje nepovjerenja ministru mora odmah biti uvršteno u dnevni red plenarne sjednice, a rasprava se mora održati u roku od 30 dana. SDP je uvjeren da HDZ to neće dopustiti dok traje predsjednička kampanja.

No Vlada se, u svakom slučaju, o zahtjevu za opoziv ministrice Divjak, mora očitovati u roku od osam dana.

- Očekujemo da Vlada i sama podrži naš zahtjev za opoziv s obzirom na to što su sve članovi Vlade i parlamentarne većine govorili po tom pitanju, rekao je Bauk.

- Njen grijeh je grijeh nečinjenja. Njen grijeh je da se ona nije pobrinula za svoje, za profesore, za nastavnike, za one bez kojih reforme nema. Stoga ćemo se mi tome priključiti, naglasila je Anka Mrak-Taritaš, predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!