Dječak kojeg je petarda teško ozlijedila stabilno, čeka ga nova operacija

22.12.2022.

19:25

Autor: Marija Milas/Dnevnik/HRT/IMS

Dr. Anko Antabak

Dr. Anko Antabak

Foto: HTV / HRT

Devetogodišnji dječak, kojem je u srijedu eksplodirala petarda u ruci, ostao je bez svih prstiju, osim palca. Dječak je u jednici Intenzivnog liječenja, nije pri svijesti. 

Sutra ga čeka još jedan operativni zahvat.

- Dijete je dobro, stabilno je. Nema komplikacija. Prošlo je 24 sata otkako smo ga primili na liječenje. Provode se sve standardne mjere koje zahtijeva tako teško oziijeđeno dijete, rekao je za središnji Dnevnik dr. Anko Antabak, specijalist dječje kirurgije, KBC Zagreb.

Kazao je da će dječak morati na još nekoliko složenih operativnih zahvata, a kakav će biti definitivni ishod liječenja - to, nažalost, nitko ne zna.

- Majka komunicira, plače, očigledno je jako uznemirena situacijom i ona postavlja slična pitanja o ishodu, stanju. Za nju imamo isti odgovor, da je zasad sve u redu, da se ništa ne komplicira barem u ovo vrijeme dok je dijete kod nas, rekao je liječnik.

Antabak je rekao kako liječenje može potrajati i nekoliko mjeseci, čak i godina kako bi uspostavili funkciju "onoga što uspiju spasiti". Nada se da dijete neće ostati predugo u bolnici.

- Djeca su inače sklona stresu, svakako da boravak u bolnici djeluje na djecu, a ovako teška ozljeda sigurno će zahtijevati i druge vidove liječenja, osim kirurškog, rekao je liječnik.

Što roditelji mogu napraviti kada se dogode teške ozljede?

- Najvažnije je da se što prije stigne do profesionalne ekipe koja može pružiti prvu pomoć. Ljudi uglavnom zovu telefonom, pitaju za informacije, otkrio je dr. Antabak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!