Dijete ozlijeđeno pirotehnikom ostat će trajni invalid

22.12.2022.

Zadnja izmjena 12:47

Autor: HRT/T.D.

Oprezno s pirotehnikom

Oprezno s pirotehnikom

Foto: Borna Filic / PIXSELL

Nažalost, ni ovo blagdansko razdoblje ne prolazi bez teških nesreća uzrokovanih neopreznim rukovanjem pirotehničkim sredstvima. U Zagrebu je devetogodišnji dječak izgubio četiri prsta na ruci u kojoj mu je eksplodirala petarda. Policija i liječnici ponovno apeliraju na građane da djeci nikako ne dopuste pristup opasnoj pirotehnici.Devetogodišnji dječak, koji je sinoć u Maksimiru teško stradao u eksploziji petarde, nije više u životnoj opasnosti, no ostat će trajni invalid, stoga su djelatnici KBC-a Zagreb u četvrtak pozvali roditelje i djecu na oprez.

- Ovo je prestrašno i preglupo što se događa, a ozljedama djece smo svjedoci svake godine u božićno vrijeme, rekao je pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak na konferenciji za novinare na kojoj su iznesene informacije o stanju stradalog dječaka.

- Stradalo je dijete, ono je živo, no teško je ozlijeđeno i moglo je umrijeti. Ne zna se što je uzrokovalo eksploziju, policijska istraga je u tijeku, rekao je Novak te pozvao roditelje da paze što im djeca rade.

Dječji kirurg Anko Antabak istaknuo je kako je dijete teško ozlijeđeno i životno ugroženo iz čistog nemara.

- Ostat će trajni invalid, nemoguće je rekonstruirati ovako ozlijeđenu šaku, rekao je.

Dječak je bio životno ugrožen, danas je podvrgnut drugoj operaciji unutar 12 sati, kojom mu je omogućeno disanje kroz teško ozlijeđeni vrat. Ostat će sigurno više dana u jedinici intenzivnog liječenja.

- Danas smo rekonstruirali koštane defekte. Da vidite te slike izgubili biste volju za ručak, tako strašno to izgleda, kaže Antabak.

Liječnici ne znaju kojim se sredstvom dijete igralo da je prouzročilo tako strašne ozljede, no kažu da je ono sigurno "nespojivo s djecom".

Mediji su ranije objavili da se radilo o velikoj petardi dugačkoj desetak centimetara, koja je eksplodirala nakon što ju je upalio šibicama.

- Obavijeni smo tugom, iako imamo iskustva s ozlijeđenom djecom, rekao je Antabak te poručio da bi, u dogovoru s pravobraniteljicom, djeci školske dobi trebalo pokazati grozne slike ozlijeđene djece.

Dječaku su amputirani prsti šake, a ozljeda ima čak i po licu. Nakon svih operacija i dalje će biti ružno vidjeti ozljede jer su neki dijelovi tijela nepovratno izgubljeni i oni se nisu mogli rekonstruirati.

- Ono što je bilo moguće za spasiti, to smo za sada spasili, rekao je Antabak.

Beroš apelirao na odgovorno ponašanje tijekom blagdana

Zbog teškog ozljeđivanja devetogodišnjeg dječaka, kojem je u srijedu eksplodirala petarda u ruci te je ostao bez svih prstiju osim palca, Beroš je upozorio na opasnost od upotrebe pirotehničkih sredstava, eksplozivnih naprava i petardi jer mogu uzrokovati teško tjelesno oštećenje i invaliditet do kraja života.

- Uzmimo ove dvije napomene u obzir i ponašajmo se odgovorno, rekao je ministar Beroš.

Najvjerojatnije uporabom pirotehničkog sredstva teško ozlijeđeno dijete

Oglasila se i zagrebačka policija koja navodi da je u srijedu, 21. prosinca, oko 19 sati na području Maksimira najvjerojatnije uporabom pirotehničkog sredstva teško ozlijeđeno dijete koje su roditelji dovezli u KBC Zagreb, gdje mu je pružena liječnička pomoć.

U tijeku je prikupljanje svih relevantnih činjenica o okolnostima ovog teškog ozljeđivanja djeteta osnovnoškolske dobi, navodi PUZ.


Policija: Posljedice pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne osobito kod djece

Zagrebačka policija upozorila je u četvrtak, predstavljajući tradicionalnu akcije Mir i dobro'', da posljedice korištenja pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne, posebno kod djece.

- Najčešće su to ozljede prstiju, šake, ruke, oka, a nažalost u nekim slučajevima imaju za posljedicu trajni invaliditeti, istaknuo je Zlatko Sekačić iz Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb.

Voditelj Službe prevencije Policijske uprave zagrebačke Velimir Tišma naglasio je da pirotehnička sredstva mogu uzrokovati požare, a njihova uporaba može biti itekako opasna u zatvorenim prostorima i na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

- Petarde nisu igračke, stoga savjetujemo roditeljima da budu odgovorni i da ne poklanjanju djeci nešto od čega bi mogli stradati, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za pirotehnička sredstva i da se suzdrže od uporabe pirotehnike, rekao je Tišma.

U zagrebačkoj policiji ističu da je od 15. prosinca do 1. siječnja, sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja dopuštena nabava nekih pirotehničkih sredstava, dok je uporaba dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja 2023.

Policija posebno napominje da se dopuštena pirotehnička sredstva kupuju samo od prodavača ovlaštenih od strane MUP-a.

Za uporabu zabranjenih pirotehničkih sredstava određene su kazne od 5 do 30 tisuća kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!