Dječak u induciranoj komi, slijedi višemjesečno liječenje

10.04.2023.

Zadnja izmjena 14:34

Autor: Ruža Ištuk/HRT

Bolnica u Klaićevoj

Bolnica u Klaićevoj

Foto: Martina Popović / PIXSELL

Šesnaestogodišnjak, koji je teško stradao od strujnog udara kada se popeo na vagon kod željezničkog kolodvora u Slavonskom Brodu u jedinici je intenzivnog liječenja u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu. Zadobio je teške opekline drugog i trećeg stupnja na 50 posto površine tijela. O njegovom zdravstvenom stanju za HRT je govorio ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić.


- Dječak je upravo u operacijskoj sali na previjanju područja zahvaćenih opeklinama, je hemodinamski stabilan, i nadalje u JIL-u, na umjetnoj ventilaciji, analgosediran uz nadoknadu tekućine i terapiju antibioticima, izjavio je za HRT ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić

Dodao je kako je u tijeku dodatna dijagnostika i praćenje eventualnih komplikacija. A za 8 do 10 dana i će se doći do definitivn procjene dubine opeklina i transplantacije kože - vlastitom, umjetnom ili 'doniranom'.

Slijedi višemjesečno liječenje


Liječenje i obrada su multidisciplinarni rad i uključuju ORL, pulmologa, gastroenterologa, psihijatra te psihologa.

- 'Opeklinska bolest' nije samo problem oštečenja kože već je moguća ozljeda i komplikacije drugih org. sustava. U svakom slučaju slijedi višemjesečno liječenje. Rezultati naše ustanove su u ovom području izuzetni, na razini vrhunske medicine Europe i svijeta. U prvom redu zahvaljujući vrhunskim intezivistima, dj. kirurzima koji se bave opeklinama, dječjim kirurzima koji se bave opeklinama i dječjom traumatlogijom, rekao je Roić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!