09:55 / 07.04.2021.

Autor: HRT

I dalje se čekaju stručni nalazi komora

Tragična smrt potaknula je ozbiljne rasprave o sustavu socijalne skrbi.

Tragična smrt potaknula je ozbiljne rasprave o sustavu socijalne skrbi.

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Tragična smrt dvogodišnje djevojčice iz Nove Gradiške potaknula je ozbiljne rasprave o sustavu socijalne skrbi. Svi se slažu da su hitno potrebne promjene, a to su najavili i iz Vlade. I dalje se čekaju stručni nalazi komora.

"Imamo poteškoće i izazove u sustavu"

Ministra Josipa Aladrovića pitanje o smrti djevojčice u Novoj Gradiški, ali i bebe u Osijeku dočekalo je i na aktualnom prijepodnevu kojim je počela saborska sjednica. Postavila ga je SDP-ovka Martina Vlašić Iljkić

- Ono što se sada događa je javni linč socijalnih radnika, bez stvarne međuresorne podrške, nemoćni su jer ste vi kao odgovorna osoba od njih digli ruke. Je li vas sram što niste donijeli zakon o socijalnoj skrbi, kao nijedan propis u pet godina, pitala je Vlašić Iljkić. 

- Zahvaljujem na pitanju koliko god ono bilo teško. Mislim da smo svi svjesni strukturnog problema. Ono što je činjenica da imamo izvjesne poteškoće i izazove u sustavu. Vezano za zakon vrlo brzo će ući u javno savjetovanje. Siguran sam da će taj propis učiniti pozitivne pomake za sustav, kako bismo minimizirali mogućnosti ovakvih događaja u budućnosti. Moramo odvojiti one koji rade odgovorno svoj posao i one koji bez dovoljno odgovornosti obavljaju svoj posao i za njih mjesta u sustavu neće biti, odgovorio je ministar Aladrović. 

Govoreći o nalazima inspekcije, ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada rekao je jutros kako je dio vezan za Ministarstvo obavljen odmah i na temelju njega izvršene su smjene u Centru za socijalnu skrb u Novoj Gradiški.

- Utvrđeno je da je bilo grešaka u postupanju i utvrđena je odgovornost ravnatelja centra. Očekuju se još stručni nalazi Hrvatske komore socijalnih radnika i nalazi Hrvatske psihološke komore koji će biti gotovi sutra, najkasnije do kraja tjedna, rekao je.

Na pitanje zašto je djevojčica vraćena u biološku obitelj, odgovorio je da postoje određene nejasnoće oko poduzimanja mjera.

- Naročito u ovom pitanju, budući da je djevojčica u udomiteljskoj obitelji imala sve uvjete za neometani razvoj, kazao je ministar te naglasio kako na temelju ovakvih slučajeva društvo ne smije 'podleći' stigmatizaciji cijele struke. Dodao je kako će pojedinci koji ne rade svoj posao odgovorno biti kažnjeni.

Milanović: Zapušten sustav

O slučaju se sinoć na Facebooku oglasio predsjednik Zoran Milanović. Istaknuo je da taj strašni događaj - traži ozbiljnu, sustavnu i neodgodivu intervenciju u propise kojima se uređuje briga države i društva za djecu. Smatra da je sustav zapušten, a da je fuzija resora dovela do još većeg nemara i odsustva nadzora s političke, ministarske razine...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!