10:48 / 17.09.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Tomislav Paljak: Do 2027. sve škole u jednoj smjeni

Tomislav Paljak

Tomislav Paljak

Foto: HRT / HTV

Podaci o točnom broju ovogodišnjih prvaša u osnovnim i srednjim školama još se prikupljaju, no svake godine ih je sve manje. Nedavno je najavljen veliki školski reformski zahvat i cjelodnevna nastava u školama o čemu je u u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja i znanosti. 

- Imamo sustav koji se zaključava 30.09., pa ćemo onda imati kompletne podatke. Činjenica jest da smo prošle godine u to vrijeme imali nešto manje od 37 tisuća prvašića – ove pretpostavljam da će biti još manje, što znači da će biti najmanje prvašića uopće otkad ih brojimo, kazao je Tomislav Paljak

Objašnjava kako ovaj opadajući trend ne iznenađuje, s obzirom na demografske trendove i okolnosti. Započela je već treća školska godina u kojoj se nosimo s izazovom pandemije, a Paljak smatra kako bi ipak trebala biti nešto lakša nego prethodna.

- Ono je bilo vrijeme uoči novog vala, nije bilo cjepiva, tada smo uvodili nove modele i načine ponašanja u novo školskoj godini. Ova nam ipak donosi neku relaksaciju, čak i u tim mjerama. Naravno, sve se odvija u skladu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Otvaraju se mogućnosti izleta, priredbi, sportskih aktivnosti u dvoranama – toga prošle godine nije bilo, ističe Paljak.

Najavljen veliki školski reformski zahvat i cjelodnevna nastava u školama

- To će znači da će se nastava odvijati tijekom cijelom boravka učenika, a uključivat će čitav niz drugih mogućnosti – da djeca budu kompletno zbrinuta u smislu učenja, izvannastavnih aktivnosti, dodatnih sadržaja, posebnih programa za učenike s posebnim potrebama, posebnih programa za nadarene učenike, više sati tjelesno-zdravstvene kulture – sasvim jedan drugi koncept učenja i rada, objašnjava Paljak i dodaje kako će reforma i prilagodba intenzivno trajati od 2023. do 2027. godine.

- Pretpostavljamo da će do 2027. sve škole biti u jednoj smjeni, a to je onda temelj za cjelodnevnu nastavu.“, kaže. Za kraj je zaključio kako će s novom reformom biti potrebne i nove radne snage - kako profesora, tako i ostalih školskih djelatnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!