Do digitalnog signala u tri koraka

14.10.2020.

21:36

Autor: Marina Gantar/Potrošački kod/IMS/HRT

default error photo
Pomno se istražuju cijene, godišta proizvodnje televizora.
Kako bi televizijski signal bio što kvalitetniji sa što manje ometanja, sa slikom  HD kvalitete i mogućnostima uvođenja interaktivnih usluga, za gledatelje koji televizijske signale primaju preko zemaljskih antena uvodi se DVBT-2 sustav. S emitiranjem počinje 27. listopada do 12. studenoga a među prvima su županije na istoku Hrvatske. 

➡️  Od 27. listopada Hrvatska prelazi na novi televizijski signal 

Kako ne bi dočekali posljednji čas i crnu sliku na malim ekranima, Osječani se već neko vrijeme pripremaju za novi signal. Zanimaju se za nove televizore, digitalne prijamnike, kablove. Građani znaju da većina novijih televizora podržava novi signal.

Televizori s oznakom OIV certificirano

Pomno se istražuju cijene, godišta proizvodnje televizora. Provjerava se podržavaju li DVB-T2 standard. Na novim televizorima i digitalnim prijamnicima postoji oznaka OIV certificirano kojom tvrtka Odašiljači i veze potvrđuje da je uređaj spreman za primanje novog signala.

- Već unatrag godinu dana ljudi su se počeli raspitivati o novom signalu o novim uređajima, ali unatrag 2 mjeseva je baš intenzivno narasla potražnja za novim televizorima i samostalnim prijemnicima. To znači, ili treba kupiti ili novi TV ili samostalni prijamnik čija cijena je negdje od 150 do 250 kn ovisno o modelu, priča Nataša Đukelić, trgovkinja na Odjelu elektronike.

Digitalni prijamnik treba spojiti s televizorom.

- Prijemnici koji su namijenjeni za T2 sustav pretežno nemaju one stare skart kablove - većinom idu HDMI digitalnim prijenosom slike pa je i to jedan faktor koji treba svakako pogledati. Podržava li to vaš televizor i ima li taj utor. Televizori stariji od 15 god to nemaju. Pri kupnji prijemnika treba obratiti i pozornost da ima 'skart', ako vać nema HDMI, objašnjava majstor za elektroniku Zvonimir Matijević.

Kada sve spojite, slijedi kodiranje. Sustav treba kodirati i kada imate novi televizor koji je spojen na zemaljsku antenu.

- Sustav kodiranja mora biti H265 koji je novi sustav kodiranja. Postoji T2 koji je H264 - on neće raditi kod nas. Znači to je faktor koji je vrlo bitan. Ako je televizor spreman za novi sustav koji će se uključiti potrebno je samo pretražiti kanale. Antena ostaje ista i ništa se ne dira. Potrebno je ući u izbornik na automatsko podešavanje, dodaje majstor Zvonimir Matijević.

Cijela Hrvatska prelazi na novi signal. Prelazak će se provoditi postupno po digitalnim regijama. Prve su na redu Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija te dio Brodsko-posavske.

- Prijelaz u digitalnoj regiji D1 će se dogoditi 27.10. i do onda bi gledatelji trebali pripremiti prijemnike koji mogu primiti DVB T2 signal sa HEVC kodiranjem. Već neko vrijeme u emitiranju je M2 Mux koji emitira u DVB T2 tehnologiji tako da su gledatelji imali dovoljan period u kojem su mogli vidjeti da li njihov televizor ili izdvojeni prijemnik može dekodirati tj. primiti taj signal, objašnjava Ferdo Alerić iz Odašiljača i veza.

O prelasku na novi signal građani se mogu informirati na televizijskom programu DVBT2 info ili pročitati na internetskoj stranici gledajbezbrige.oiv.hr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!