Dobronić i predsjednici sudova podržavaju zahtjeve službenika i namještenika

15.06.2023.

17:03

Autor: Hina/HRT

Radovan Dobronić

Radovan Dobronić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda i predsjednici županijskih i visokih sudova podržali su na sastanku u četvrtak zahtjeve službenika i namještenika za povećanjem plaća i rješavanje njihovog materijalnog statusa, pri čemu ne prejudiciraju zaključak o zakonitosti štrajka, izvijestio je najviši sud.

Predsjednici sudova izvijestili su predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića o organizaciji rada na njihovim sudovima i sudovima na njihovom području za vrijeme štrajka službenika i namještenika te su istaknuli problem određivanja hitnih predmeta na kojima treba raditi.


Zaključeno je da su hitni predmeti oni koji su kao takvi određeni zakonom, kao i predmeti kod kojih, zbog nepostupanja sudova, strankama može nastati nenadoknadiva šteta. O tome koji su predmeti hitni trebaju odlučiti suci koji rade na tim predmetima, navode u priopćenju.


- Postupanje u takvim predmetima, kao i postupanje prema naredbi predsjednika Vrhovnog suda ni na koji način ne ograničava provođenje štrajka, već sudska uprava nastoji da se u uvjetima štrajka ne ugroze ljudska prava stranaka zagarantirana Ustavom i konvencijama, što je u interesu ne samo stranaka već i organizatora štrajka, stoji u priopćenju suda.


Na sastanku sudaca posebno je izdvojeno kako se predsjednik Vrhovnog suda zalaže da se položaj sudskih službenika i namještenika propiše posebnim zakonom kako bi se osigurao njihov materijalno pravni položaj sukladno važnosti posla kojeg obavljaju.


Predsjednik Vrhovnog suda naložio je predsjednicima županijskih i visokih sudova da zaključke s ovog sastanka prenesu predsjednicima prvostupanjskih sudova na njihovom području.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!