Nema dogovora Malenice i sindikata za pravosudne djelatnike

12.06.2023.

Zadnja izmjena 19:23

Autor: HRT

Štrajk pravosudnih djelatnika

Štrajk pravosudnih djelatnika

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Nastavlja se štrajk pravosudnih djelatnika, kojim je blokiran rad dijela sudova. Čelnica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Iva Šušković u 15 sati je u Ministarstvu pravosuđa i uprave ponovno razgovarala s ministrom Ivanom Malenicom. Iako se očekivalo  kompromisno rješenje i nova ponuda resornog ministra, i dalje nema ponude ni dogovora. Šušković je najavila štrajk do dobivanja prihvatljive ponude.

- Nije postignut dogovor na razini ministarstva. Nama je na današnjem sastanku prezentirana namjera povećanja plaća kroz uredbe koje se vezuju na zakon o plaćama koji je trenutno u e-savjetovanju. Napravljena je od strane ministarstva nekakva svojevrsna projekcija tih povećanja koeficijenata, odnosno načina svrstavanja u određene platne razrede i koliko bi to u postotcima za pojedina radna mjesta iznosilo takvo povećanje. Međutim, to je na neki način daleko od onoga, mi smo skrenuli s teme. Naime, mi nismo očekivali prezentaciju kako će to biti u budućnosti od 1. 1. 2024. ili nakon toga, ovisno kada će uredbe biti izrađene, nego smo ostali pri tome da mi danas tražimo povećanje za dio državne službe kao potplaćene, kao najniže rangirane, odnosno kao one s najmanjim plaćama koje nisu dostatne za osnovne životne uvjete, izjavila je čelnica Sindikata državnih službenika Iva Šušković.

- Ministarstvo u ovom trenutku nema što ponuditi, mi smo tražili i dalje da nam se izreče, dostavi neko kompromisno rješenje, uvažavajući i ovaj moment da je moguće, da je 400 eura veliki iznos kumulativno koji bi se trebalo izdvojiti iz proračuna da bi se to sve skupa namirilo. Međutim, nema tu u ovom trenutku složnosti da se to premosti, to razdoblje do donošenja uredbi i naprosto smo zaključili sastanak da smo mi dalje u štrajku i da ćemo ustrajati u tome da se ipak iznađe neko rješenje za ove službenike i namještenike s ovako niskim primanjima, dodala je.

- Dogovora za dalje nema, mi očekujemo i dalje sastanke, očekujemo da su ministar i samo ministarstvo svjesni činjenice da sustav bez ovih ljudi, bez službenika i namještenika ne može funkcionirati, da je uvelike otežavajuća okolnost to što se prošli tjedan nisu odrađivali poslovi koji nisu detektirani kao poslovi koji se ne smiju odgađati. Dakle, to je problem i za građanstvo i za kompletan sustav i za odvjetnike i za javne bilježnike i za društvo u cjelini. Ministarstvu bi trebalo biti u interesu što prije ponuditi neko kompromisno rješenje i što prije završiti ovu priču što se tiče štrajka i naravno u interesu da se plaće reguliraju i da se reforma plaća dogodi u onom smjeru kako se to nama danas i prezentira, a da je to značajnije povećanje u tim platnim razredima, odnosno povećanje koeficijenata, istaknula je Šušković.

- Apelirano je na strpljenje, na razumijevanje. Mi strpljenja i razumijevanja imamo već tri godine. Možda je ovo po njima trenutak koji nije dobar za ovakve zahtjeve. Međutim, baš zbog toga što smo iskazivali toliko strpljenja i razumijevanja, i zbog COVID-krize, i zbog nekih drugih koji su na svojim resornim ministarstvima rješavali pitanje plaća kroz dodatke, kroz povećanje koeficijenata, kroz te izmjene uredbe. Na kraju krajeva to selektivno i parcijalno povećanje se dogodilo negdje drugdje nekada, nikada ovdje u ovom resoru, pa evo smatraju ovaj trenutak u stvari krivim za ovakve poteze. Međutim, takav je kakav je, on je ovdje. Velika većina službenika i namještenika u sudovima i u državnim odvjetništvima je u štrajku, rekla je.

- Štrajkat ćemo dok ne dođemo do nekog rješenja. Mi smo u svakom trenutku spremni zaustaviti štrajk ako dobijemo ponudu koja je prihvatljiva našem članstvu, naglasila je Šušković.

Izjavu nakon sastanka dao je i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

- Cilj nam je početkom sljedeće godine imati nove uredbe. Nažalost sindikat ne pristaje na to već traži isključivo selektivno, parcijalno rješenje za službenike u pravosudnim tijelima, istaknuo je.

Pat-položaj tako ostaje - na sastanku se nije promijenilo ništa. Kako će pravosudni sustav funkcionirati zasad se ne zna.

Prošlog ponedjeljka pokrenut je štrajk sudskih službenika. Županijski sud u Zagrebu odbio je Vladin zahtjev za zabranu štrajka pravosudnih djelatnika zbog većih plaća, obrazloživši kako štrajk ima dopušteni cilj i svrhu te da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio nedopušten i nezakonit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!