14:17 / 01.05.2019.

Autor: M.Š./Hina

Documenta podsjetila na stradanje srpskih civila; Pupovac nije došao na parastos

Foto: PIXSELL

Foto: PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U hramu svetog Dimitrija u Okučanima paroh Dragan Antonić služio je danas parastos za stradale srpske civile u operaciji "Bljesak".
Centar za suočavanje s prošlošću u srijedu je izvijestio da se vezano za kazneno procesuiranje odgovornih za zločine u Medarima tijekom vojno-redarstvene operacije "Bljesak" poduzimaju samo predistražne radnje protiv nepoznatih počinitelja i 24 godine nakon zločina.

- Obilježeno 24 godine od akcije Bljesak

- Medved za HRT o akciji Bljesak
- Kako žive Okučani 24 godine nakon Bljeska

"Vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i MUP-a "Bljesak" izvedena je 1. i 2. svibnja 1995. u dotad okupiranom dijelu zapadne Slavonije, nakon čega je taj dio teritorija ponovno integriran u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Prvoga svibnja 1995. oko 6 sati ujutro u selu Medari, tada općina Nova Gradiška, hrvatski su vojnici, usmrtili dvadeset i dvoje civila od njih dvadeset i četvero, koliko ih se tada zateklo u selu. Zločin su preživjele dvije djevojke, i to samo zato što ih je prepoznao i zaštitio jedan hrvatski vojnik, podsjetili su iz Documente u priopćenju.

Održan parastos u Okučanima: Pupovac nije došao

U hramu svetog Dimitrija u Okučanima paroh Dragan Antonić služio je danas parastos za stradale srpske civile u operaciji "Bljesak", a potpredsjednik SDSS-a, saborski zastupnik Boris Milošević rekao je novinarima kako je u Okučane došao da se sjeti "žrtava i besmisla rata".

Iako je najavljen, na parastos nije došao predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Njegov izostanak Milošević je opravdao obvezama u Vukovaru.

Upitan koja je njegova poruka iz Okučana, Milošević je rekao: "Došao sam isključivo na vjerski događaj da se nađem s građanima srpske nacionalnosti na liturgiji i da se sjetimo žrtava i besmisla rata".

Nakon parastosa u Okučanima u obližnjim je Medarima održano molitveno sjećanje za 22 civilne srpske žrtve u operaciji "Bljesak".

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je danas u Okučanima na novinarsko pitanje o 22 žrtve u Medarima tijekom operacije Bljesak, odgovorila: "Žalimo za svakom žrtvom i pijetet svakoj žrtvi, bez obzira na to koje je nacionalnosti".
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!