Zoran Đogaš u utrci za gradonačelnika Splita: Mislim da je HDZ već pobijedio

15.04.2022.

20:14

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Zoran Đogaš

Zoran Đogaš

Foto: Dnevnik / HRT

Na izvanrednim izborima u Splitu moglo bi biti vrlo zanimljivo. HDZ je kao svoga kandidata za gradonačelnika Splita odlučio podržati Zorana Đogaša, nestranačku osobu, znanstvenika i bivšeg dekana Medicinskog fakulteta. Zašto se odlučio uključiti u političku utrku otkrio je gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a.

Rekao je da je odluka da uđe u politiku bila teška, ali izazov je bio veći.

- Bilo je jako puno razgovora sa svojom obitelji, suprugom, djecom, ali i širom obitelji, 20-tak ljudi je tu u pitanju. A onda i mojom trećom obitelji - Zavodom za neuroznanost, Medicinskim fakultetom i Sveučilištem. Svi su se zajedno sa mnom pitali treba li mi to, no očito je prilika koja se stvorila i otvorila jednom u životu bila veliki izazov. Dogovorili smo se i svi su se složili da me podrže i puno im hvala na tome, rekao je na početku razgovora.

Govoreći o svojim motivima rekao je da on vrlo realan i pragmatičan čovjek.

- To što je HDZ napravio ovime je toliki iskorak da mislim da je HDZ već pobijedio. Napravio je veliku stvar pozvavši mene umjesto nekoga sličnog profila. Na tome sam im zahvalan. I zaista je tu stvarna potpora od svih. To je jako važno jer iz iskustva znam da ne možete ništa napraviti ako nemate dobru vezu s onima gore u sustavu, istaknuo je.

Objasnio je svoju izjavu da ne razumije svađu i teško se s njom nosi te komentirao tezu da je u politici pola posla svađa.  

- Nije to baš u svijetu tako, politika je zapravo argumentirana rasprava, naglasio je.  

Komentirao je svoj odnos s kolegom znanstvenikom Puljakom.

- Obojica volimo popularizaciju znanosti. Moje iskustvo upravljanja je ono što možda meni daje prednost, a Ivičina prednost je to što je on već duže vrijeme u politici, rekao je. 

- Nadam se da ću se i ja dobro snaći, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!