Mirna Veža vodit će Split do izbora, HDZ otkrio kandidata

14.04.2022.

17:53

Autor: HRT/Hina

Split dobio povjerenicu

Split dobio povjerenicu

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon ostavki čelnih ljudi grada, Split je dobio povjerenicu koja će ga voditi do izbora, koji bi se trebali održati potkraj lipnja. Mirna Veža nestranačka je osoba, pročelnica pravnih poslova zaštite i zastupanja u gradu Splitu. Otkrivena je i jedna od najvećih nepoznanica prijevremenih izbora u gradu pod Marjanom, tko će biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika.


Mirna Veža imenovana je u četvrtak povjerenicom Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti gradonačelnika Grada Splita, jer su izabrani splitski gradonačelnik i njegovi zamjenici dali ostavke, izvješteno je iz Vlade RH, nakon zatvorenog dijela sjednice. Veža je pročelnica Službe pravnih poslova zaštite i zastupanja od studenog 2018., a u splitsku Gradsku upravu došla za mandata gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

- Kao povjerenica, potvrda je onoga što sam priželjkivao - da dobijemo nestranačku osobu, a i suprotnost je onoga što je govorio Ivica Puljak da će HDZ to zloupotrebiti i staviti svoju osobu koj je član ili nekog bliskog HDZ, poručio je HDZ-ov Vice Mihanović.

- Oko toga se rade politička pitanja. Meni je logično da bude netko iz kuće tko zna sitaciju. Gospođa je pravnica i nema neke velike ovlasti i jasno je definirano što može a što ne može, kazao je Igor Staništić iz Kerumovog HGS-a.

Mirna Veža jedna je od pročelnica u Gradu. Bivši gradonačelnik Ivica Puljak nije joj bio sklon, htio ju je smijeniti, ali budući da je odbila dati ostavku, ostala je na pročelničkom mjestu. Ivica Puljak (Centar) kaže da s Vežom ima korektne odnose. Nada se da će grad voditi po zakonskim propisima.

Prema najavi ministra Malenice, Splićani bi na izbore za gradonačelnika trebali 26. lipnja. Taj je datum predložio i Puljak. Puljak je zadovoljan, ali SDP-ov Davor Matijević upozorava kako termin nije dobar jer je Split, koji živi od turizma - tada već "debelo u sezoni".

Splitski HDZ odlučio - Zoran Đogaš kandidat za gradonačelnika

Na sjednici Gradskog odbora HDZ-a u četvrtak poslijepodne kao kandidata te stranke za splitskog gradonačelnika na prijevremenim izborima svih 38 članova izabralo je prof. dr. Zorana Đogaša, priopćeno je iz splitskog HDZ-a. Za Đogaša sističu da je čovjek čije profesionalne i ljudske kvalitete jamče da je upravo on promjena koju Split hitno treba kako bi Grad "izvukli iz projektne blokade".

- Naša odgovornost je bila prepoznati potrebe građana i na izborima ponuditi kandidata koji će biti najbolje rješenje. Vjerujemo kako će građani prepoznati gospodina Đogaša kao osobu koja će donijeti prosperitet našem gradu, navodi splitski HDZ u priopćenju.

Bivši dekan Medicinskog fakulteta u Splitu Đogaš nije član HDZ-a i ta ga stranka kandidira za splitskoga gradonačelnika kao nestranačku osobu. Dosad se nije bavio politikom pa je to njegov prvi politički angažman.Trenutačno je Đogaš predstojnik Zavoda za neuroznanost i voditelj Centra za medicinu spavanja u Splitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!