11:40 / 30.10.2019.

Autor: M.Š./D.M./HRT

Dogovor HDZ-a i HNS-a o plaćama učitelja i nastavnika

-

-

Foto: - / -

Ukoliko cjelokupno rješenje koeficijenata i analiza plaća ne budu gotove do 30.6., rastu koeficijenti u prosvjeti za dodatnih 2%, predložio je premijer. To će se povećanje odnositi i na policajce.
Završio je koalicijski sastanak u Banskim dvorima na temu proračuna, nakon kojega su o plaćama u prosvjeti posebno razgovarali premijer Andrej Plenković i predstavnici HNS-a. Dogovor je postignut. Povećanje koeficijenata od 2 posto za prosvjetu i policiju. Dogovor je prihvatilo Predsjedništvo HNS-a. Sindikati nisu.

- Predsjednica: Stabilnost u ovom trenutku vrlo nužna
- VIDEO: HNS i koaliciju napala oporba u Saboru 
-
"Štrajkamo do kraja, neovisno o koaliciji i novcu u proračunu"
- Marić: Rebalans pripremljen, u njemu nema troška za prijevremene izbore

Premijer Andrej Plenković nije mijenjao proračun, ali je obećao da će do kraja lipnja izraditi Uredbu o koeficijentima kojom bi se mijenjali koeficijenti u javnim i državnim službama. Ako do tada koeficijenti ne budu promijenjeni, od srpnja ide dva posto povišice koeficijenta u prosvjeti i policiji. - Postignut je dogovor da se ubrza rad na uredbi o koeficijentima. Da ta uredba bude gotova do 30. lipnja. Dakle, ono što je najavio predsjednik Vlade, da želi 2+2+2 za iduću godinu i da se isto tako u brzo vrijeme riješi pitanje uredbe o koeficijentima. Ako cjelokupno rješenje koeficijenata i analiza plaća ne budu gotove do 30.6., da 30.6. rastu koeficijenti u prosvjeti za dodatnih 2%.To je politički dogovor, a sindikatima i javnosti će ga predstaviti premijer. Sa sindikatima će se dijalog nastaviti, rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak po izlasku iz zgrade Vlade. Na predsjedništvu HNS-a, predložit  će da se to prihvati.- Ovo je poruka povjerenja učiteljima i roditeljima. I dalje vjerujem u reformu obrazovanja. Ono što smo prije dvije godine rekli da ćemo izvršiti - mislim da će to tako i biti. Koliko ja znam, želja sindikata je bila rast plaća u koeficijentima 6,11 posto, a konačan rezultat tijekom 2020. godine bit će rast plaća od 8,12 posto. Očito da će cjelokupna uredba voditi računa o ispravku nepravde, izjavio je Ivan Vrdoljak uoči sastanka Predsjedništva HNS-a. Dodao je kako se nitko u ovoj priči ne smije osjećati ucijenjen ni podcijenjen.- Kako bismo stvorili pozitivan pritisak na izradu uredbe, odlučili smo u slučaju da ne bude donesena - ide dva posto za potplaćene resore, a tu su policija i prosvjeta. Sa sindikatima će razgovarati ljudi koji su to zaduženi ispred Vlade. Mislim da je ovo dobra ponuda. Prijedlog je da se uključe i strani eksperti da se donese pravedna uredba, da koeficijenti budu dobro strukturirani, kazao je nakon sastanka Gordan Jandroković. O zabrani štrajka, kaže, nije bilo govora. Smatra su stvoreni uvjeti da i druga strana pokaže spremnost na dijalog i da štrajk prestane.Nakon završetka koalicijskog sastanka Branko Hrg izjavio je premijer Andrej Plenković nastavio razgovor s predstavnicima HNS-a. "Usuglašeni su rebalans, izmjene poreznih zakona, blagdani, a još malo ima dorade ima oko proračuna", kazao je Hrg koji je dodao kako premijer nije dao nikakvu ponudu HNS-u, ali pretpostavlja da će se rješenje naći. Naglasio je kako na sastanku nije bilo disonantnih tonova te izrazio nadu da će sutra na Vladi biti svi ministri.

- Postigli smo potpuni konsenzus oko rebalansa proračuna. Nisu postigli konsenzus HDZ-a i HNS, a konzultacije će još trajati, izjavio je Kažimir Varda iz stranke Milana Bandića. Ocjenjuje kako sve ide u smjeru dogovora. Kazao je kako je na stolu premijerova ponuda 2+2+2 i koeficijenti do lipnja. Misli da će HNS-ovi ministri doći sutra na sjednicu Vlade.Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je da je dobro da su razgovarali i tonovi bili smireni, te da se razgovor nastavlja u bilateralnom formatu. "Vjerujem da će HDZ i HNS doći do točke sporazuma", rekao je.

Vrdoljak: Na potezu je premijer

- Stav HNS-a jasan je već duže vrijeme, idemo čuti koja će ponuda biti za rješenje ove situacije s učiteljima, na potezu je premijer. Znam da mu nije lako, treba imati hrabrosti za donijeti neke odluke, ali tu smo da razgovaramo, kazao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak."Teško je zamisliti da HNS ostane u Vladi, a da ne glasa za proračun"

- Razgovarat ćemo. Ima puno opcija. Moramo saslušati sve strane i partnere. Onda ćemo vidjeti kako dalje. I prijevremeni izbori su opcija", izjavio je uoči koalicijskog sastanka Gordan Jandroković. Dodao je da je danas važan sastanak, ali o ishodu nije želio govoriti. Kazao je kako mu je teško zamisliti da HNS ostane dio Vlade, a da ne glasa za proračun.Divjak: Sve vam je to škola za život

- Svaki dan je borba. Protekle dvije i pol godine borili smo se, pošteno i čvrsto, protiv svih kočničara promjena. I ja ću se boriti tako dugo dok ima šanse da učenici izađu kao pobjednici. Sve vam je to škola za život. Dok imate viziju i dobar cilj morate zaboraviti svoja ega i pokušati se dogovoriti da dođemo do rješenja, kazala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak govoreći o situaciji u koaliciji između HDZ-a i HNS-a.Štromar: Strpite se još malo

- Ja sam ovdje kao ministar i potpredsjednik Vlade predstavio konačan prijedlog dvaju zakona, zakona koji se tiču reformi, smanjuju probleme na tržištu, koje liberaliziraju tržište, odgovorio je u Saboru ministar graditeljstva i prostornog uređenja i potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar na pitanje hoće li HNS ostati u Vladi. Na pitanje hoće li HNS-ovci doći na sjednicu Vlade u četvrtak odgovorio je: "Strpite se još malo, naravno da razgovaramo i uvijek ćemo razgovarati".Horvat: Izglasavanje proračuna ne ovisi isključivo o HNS-u

- Dogovor će biti danas poslijepodne na koalicijskom sastanku gdje će kolega Zdravko Marić prezentirati zadnje obrise proračuna. Nakon toga će biti otvorena diskusija i nakon toga ćete o zaključcima biti pravovremeno obaviješteni, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat upitan je li dogovoreno da se ne ide na nove izbore ako HNS i ne podrži proračun.

Dodao je da ministrica Blaženka Divjak u ovom trenutku korigira stavke svog dijela proračuna, te da će popodne s njom biti na koalicijskom sastanku. Horvat je izrazio uvjerenje da izglasavanje proračuna neće ovisiti samo isključivo o HNS-u, koji traži da se u njemu definiraju i dodatne povišice učiteljima i nastavnicima. Na pitanje kako će se dalje bez HNS-a ako ta stranka ne podrži proračun, a ne ode se na nove izbore, Horvat je rekao da se može i bez HNS-a i nekih drugih dionika. Dodao je kako isključivost u politici nikada nije riješila problem.Petrov: HNS će trajati koliko Plenković želi

Protivnici Plenkovićeve Vlade i saborske većine priželjkuju nove izbore. Koji su malo vjerojatni. Andrej Plenković ne treba se brinuti, smatra Božo Petrov iz Mosta. "Obzirom koliko u Saboru ima onih koji neće ugledati svoje ime na idućim parlamentarnim listama mislim premijer ima širok izbor žetončića", kazao je Petrov novinarima u Saboru. Na uspordbu Mosta i HNS-a kazao je kako se, za razliku od Mosta - HNS prodao, te da će prije tajnica Vlade ministre HNS-a tražiti, nego što će im potpisati razrješenje. 


Panenić: Klub nezavisne liste mladih nije zamjena za HNS

Pojavila su se nagađanja da bi Klub nezavisne liste mladih mogao biti zamjena za HNS, no oni to odbacuju. "Jasan stav našega kuba je da niti podržavamo Plenkovićevu Vladu niti ćemo podržati proračun. Prema tome, oporbeni smo klub i na tome ostajemo, o ovoj temi nije bilo niti govora. Ovo je puštanje spina od nekoga tko liječi svoje političke frustracije", izjavio je Tomislav Panenić.Prijedlog državnog proračuna za sljedeću godinu trebao bi se naći na sutrašnjoj sjednici Vlade. Ministar financija Zdravko Marić, gostujući u našoj emisiji "A sada Vlada", rekao je da će proračun iznositi oko 140 milijardi kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!