14:39 / 25.04.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Dolenec: Ako sud skoro ne odluči o mjeri roditelj odgojitelj ide rebalans proračuna

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec

Foto: HTV / HRT

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec izjavila je u ponedjeljak da je moguć rebalans gradskog proračuna ako Visoki upravni sud uskoro ne donese presudu o zakonitosti izmjene mjere roditelj- odgojitelj, čija je primjena danas obustavljena.

VUS je u ponedjeljak donio privremenu obustavu primjene izmijenjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, čime će se, do konačne odluke o zakonitosti smanjenja naknade, korisnicima nastaviti isplaćivati 65 posto bruto plaće u gospodarstvu grada Zagreba.

Naknada je, prema odluci Gradske skupštine iz prosinca prošle godine, koju je donijela Gradska skupština, s tog iznosa, trebala biti smanjena na 1000 kuna, čemu su se usprotivili udruženi roditelji odgojitelji i sudu podnijeli zahtjev za ocjenu zakonitosti drastičnog rezanja novčane naknade.

- Sada je nastupio period neizvjesnosti, s obzirom na to da trebamo izvršavati odluku u njenom starom obliku, ali i neizvjesnost za korisnike, izjavila je Dolenec ispred sjedišta Gradske uprave. Podsjetila je i kako je, prema statistici, broj rođene djece pao od 2016. kada je mjera donesena, "tako da ona ne ispunjava svoj cilj, a potrošeno je 1,8 milijardi kuna".

- To je velik broj za bilo koji proračun, dodala je.

Izrazila je žaljenje što sud danas nije donio odluku o meritumu predmeta, već je samo obustavio odluku koja se trebala primjenjivati od 1. svibnja. Međutim, rekla je da, s obzirom na to da se naknada isplaćuje za mjesec unatrag, Grad još uvijek ima novčanih sredstava kojima može podmiriti isplate u svibnju.

- Ako do tada ne bude odluke Visokog upravnog suda, zaista ćemo morati razmišljati o rebalansu jer su to značajna sredstva, oko 40 milijuna kuna mjesečno, istaknula je Dolenec.

Ponovila je stajališta Grada Zagreba, koji smatra da je odluka zakonita, istaknuvši da bi bio ozbiljan presedan da sud utvrdi suprotno, jer bi time onemogućio demokratski izabranoj gradskoj vlasti, da provodi svoje ovlasti i definira naknade.

Gradska uprava nastavlja ulagati 25 milijuna kuna u vrtićke kapacitete

Istaknula je, da unatoč današnjoj odluci, Grad ide u proširenje kapaciteta gradskih vrtića za što je u ovogodišnjem proračunu planirano 25 milijuna kuna, kako bi se osiguralo 500 vrtićkih mjesta više početkom sljedeće pedagoške godine. Dodatan razlog za proširenje je i činjenica da raste broj djece, izbjeglica iz Ukrajine.

Detalje o proširenju vrtićkih kapaciteta predstavit će, kaže, Gradskoj skupštini u lipnju, kao odgovor na inicijativu SDP-a koji je zatražio izviješće o kompenzacijskih mjerama zbog revizije mjere roditelj- odgojitelj. Istaknula je da Grad, međutim, nije mogao dizajnirati ostale mjere za postojeće korisnike, jer je samo tri posto korisnika ispunilo anketu na temelju koje su planirali izraditi mjere.

Dolenec je najavila i kako je u tijeku procedura davanja otkaza savjetniku gradonačelnika Ivici Lovriću, koji je jedan od predvodnika protivnika revizije mjere roditelj odgojitelj te da je u postupku nova sistematizacija Ureda gradonačelnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!