Protivnici izmjena mjere roditelj odgojitelj zadovoljni sudskom odgodom

25.04.2022.

10:29

Autor: T.V./HRT/Hina

Prosvjed roditelja odgojitelja

Prosvjed roditelja odgojitelja

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Protivnici izmjena mjere o novčanoj pomoći roditeljima odgojiteljima u Zagrebu, među kojima su i udruga U ime obitelji, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja, ali i zagrebački HDZ, izrazili su u ponedjeljak zadovoljstvo što je Visoki upravni sud odgodio njezinu primjenu.


Odluka Visokog upravnog suda znači da će se od 1. svibnja novčana naknada za roditelje odgojitelje isplaćivati normalno, odnosno da neće biti drastičnog smanjenja. 

Odlukom suda - zadovoljni su roditelji odgojitelji.

- Mislim da je donesena ispravna odluka jer nema nitko pravo pa ni gradonačelnik kršiti odluke, rekao je Dalibor Tunguz, korisnik mjere.

- Znači da se ipak ovi dokumenti, pojedinačni akti temelje na zakonu, a sve kontra onoga što je od početka aktualna vlast i Tomašević govorio da se ti akti ne temelje na zakonu, što smo samim time demantirali, rekla je Anamarija Berbić Lacko, Hrvatska udruga roditelja odgojitelja.

Udruženi korisnici mjera - HURO, udruga "U ime obitelji" te inicijativa "Djeca su budućnost" - podnijeli su Visokom upravnom sudu zahtjev za ocjenu zakonitosti izmjene kojom se naknada za roditelje odgojitelje u Zagrebu sa 65 posto bruto plaće smanjuje na 1000 kuna mjesečno, a sud je u ponedjeljak, do donošenja konačne odluke, obustavio primjenu te mjere koja je trebala stupiti na snagu 1. svibnja.

Iako i dalje zaposlen u gradskoj upravi, jedan od onih koji je Visokom upravnom sudu podnio tužbu bio je i Ivica Lovrić. Zadovoljstvo odlukom nije krio. 

- To konkretno znači da se za Roditelje-odgojitelje ne mijenja ništa, dakle ona rješenja koja su zaprimili prethodnih godina i dalje se primjenjuju, rekao je Ivica Lovrić, potpredsjednik Stranke rada i solidarnosti.

Zamjenica gradonačelnika kaže da joj je žao što sud danas nije odlučio je li odluka zakonita, jer su i Grad Zagreb i korisnici novčane potpore i dalje u neizvjesnosti.

- Prije svega kao jedna demografska mjera, statistike pokazuju da od 2016., kada je uvedena, do 2020. broj živorođene djece u Zagrebu je pao, tako da smo argumentirali da svoj temeljni cilj mjera ne postiže. Drugo, izuzetno važno - od 2016. do 2021. na mjeru je utrošeno 1,8 milijardi kuna. To je doista velik iznos za bilo koji proračun, istaknula je Danijela Dolenec.

- Što se tiče gospodina Lovrića njega smo zatekli na mjestu posebnog savjetnika gradonačelnika, a ta radna mjesta ukinuli smo početkom ove godine, rekla je Dolenec.

I podsjeća, na mjeru, koju su naslijedili, od 2016. do 2021. utrošeno je milijardu i 800 milijuna kuna, a nije, tvrde, dala rezultate. Zamjenica je dodala i da će Grad morati u rebalans ako isplata naknada potraje dulje.

- Doista ćemo morati onda razmišljati o rebalansu, to su značajna sredstva - oko 40 milijuna kuna je razlika mjesečno. Podsjetit ću kada smo govorili o projektu izgradnje novih vrtića, novi cijeli vrtić košta oko 40 milijuna kuna, rekla je.

SDP od Grada pak traži izvješće o provedbi mjere i učinkovitosti kompenzacijskih mjera, i to do kraja tjedna.

- Bojim se da će ovaj rebalans, koji neće biti želja nikoga već naprosto posljedica djelovanja s obzirom na ovu sudsku odluku, zahtijevati određenu promjenu, bit će opterećenje i sigurno će jedan dio novca koji se mogao i planirao za neke određene gradske projekte morati usmjeriti u drugu stranu, rekao je Viktor Gotovac, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Oporbene stranke u Gradskoj skupštini, MOST i HDZ, tvrde da su i prije upozoravali kako je promjena odluke - nezakonita.

- Odluka koja je donesena je pravno neodrživa, jer je protuzakonita, i to dvostruko protuzakonita, zato jer je protustatutarna, protivna je statutu Grada Zagreba i jer je protuustavna, rekao je Trpimir Goluža, zastupnik u Gradskoj skupštini (Klub MOST-a).


Na obustavu je reagirao i gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman, izjavivši kako ovo nije prvi put da odluke koja nova Gradska uprava donosi nisu u skladu sa zakonom te kako je odluka suda pokazala da Tomašević nije dorastao funkciji gradonačelnika.

- Prava koja su se retrogradno pokušala ukinuti se bar za neko određeno vrijeme neće ukidati i druga jako dobra stvar koja proizlazi iz ovakve odluke jest da je spriječen kolaps zagrebačkog predškolskog odogojnog sustava, rekao je Herman.

Markić: Jako smo sretni

- Jako smo sretni da je Visoki upravni sud prihvatio prijedlog udruge U ime obitelji, Hrvatske udruge roditelja odgojitelja i Građanske inicijative Djeca su budućnost da obustavi primjenu odluke gradonačelnika Tomaševića kojom de facto ukida mjeru roditelj odgojitelj za preko 5.800 obitelji koje se brinu za više od 20.000 djece i više od 6.000 djece vrtićke dobi. Visoki upravni sud pokazao je ozbiljnost u pristupu ovoj temi koju Grad Zagreb nažalost nije pokazao. Rekao je da ove obitelji, koje je grad Zagreb pozvao da uđu u mjeru roditelj-odgojitelj, od kojih je 50 posto, u ovih 5 godina dobilo još barem jedno dijete, da te obitelji imaju pravo na sagledavanje zakonskih obaveza i poštivanje zakona. Ova mjera znači da će obitelji nastaviti dobivati svoje prihode na koje su računale, sve dok Visoki upravni sud ne donese odluku o našem zahtjevu da se ocijeni je li odluka gradonačelnika Tomaševića o ukidanju mjere roditelj-odgojitelj u skladu sa Zakonom, rekla je predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić na konferenciji za medije ispred Gradske uprave.

Upravo bi predškolski odgojni sustav trebao biti tema na sjednici skupštine već u četvrtak.

Više pogledajte u prilogu Lucije Judnić:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!