Najavljene izmjene za roditelje odgojitelje, udruge nezadovoljne

29.07.2022.

Zadnja izmjena 12:12

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Danijela Dolenec

Danijela Dolenec

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Novčana pomoć za roditelje odgojitelje neće se smanjivati do 31. ožujka, a otad će biti jednaka minimalnoj plaći. Tri mjeseca poslije naknada će iznositi 50 posto minimalne plaće, a 30. rujna prvi korisnici izlaze iz ove mjere.

Svaki sljedeći mjesec za korisnika kojem dijete napuni sedam godina mjera više neće vrijediti niti će biti novih korisnika. Stoji to u prijedlogu Izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje koju je danas predstavila zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec predstavila je novi prijedlog izmjena Odluke o mjeri novčane pomoći za roditelje odgojitelje po kojoj će se naknada smanjiti, a proširiti kapaciteti vrtića kako bi to pravo mogla ostvariti sva djeca. Gradska uprava u javno će savjetovanje uputiti novi prijedlog izmjena Odluke o mjeri novčane pomoći za roditelje odgojitelje te proširiti kapacitete vrtića kako bi pravo na vrtić mogla ostvariti sva djeca, najavila je Dolenec na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi i dodala da će javno savjetovanje početi danas i trajati 30 dana.

Podsjetivši na kronologiju događaja vezano uz tu odluku pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, za što je od 2016. do sada potrošeno 2,1 milijarde kuna, i presudu Visokog upravnog suda, istaknula je kako izmjenama odluke žele proširiti kapacitete vrtića i da je prijavljen 21 projekt izgradnje i prenamjene vrtića. Cilj je Grada većinu ostvariti u 2023. i 2024. To je, u novom prijedlogu, i dalje cilj - izmijeniti mjeru roditelj odgojitelj tako da u proračunu otvorimo što više sredstava kako bi ulagali u dječje vrtiće.

Uštede za investicije u nove vrtiće

Dodala je i da će u 2023. time uštedjeti 207 milijuna kuna za investicije u nove vrtiće pa 2024. ta odluka više neće opterećivati razvojne prioritete. Navodeći glavne elemente nove odluke, Dolenec je rekla da im je važno omogućiti zapošljavanje majki i upise djece u dječje vrtiće te dodala da to ne uvjetuju ni na koji način.

Dolenec je najavila da tu odluku planiraju donijeti u rujnu na sjednici zagrebačke Gradske skupštine te da se pola godine od njezina donošenja za korisnike ništa ne mijenja. Nakon toga, s 31. ožujkom 2023. naknada se snižava na razinu minimalne plaće (sada iznosi 3.750 kuna neto), a od 30. lipnja 2023. naknada će biti u iznosu od 50 posto minimalne plaće i ostaje na toj razini do izlaska iz mjere. Godinu dana nakon što se donese mjera, 30. rujna 2023., korisnici čije je dijete navršilo sedam ili više godina izaći će iz te mjere, što je, kako je rekla, oko 50 posto korisnika te mjere. Nakon toga datuma svaki idući mjesec korisnik čije dijete navrši sedam godina izlazi iz mjere i tako progresivno do zadnjeg korisnika.

Udruge najavile da će tražiti zaštitu svojih prava na sudovima

Nakon konferencije zamjenice zagrebačkog gradonačelnika, nezadovoljstvo prijedlogom izmjena odluke izrazile su predstavnice udruga koje se zalažu za očuvanje naknada za roditelje odgojitelje na sadašnjoj razini te najavile da će ponovno tražiti zaštitu svojih prava na sudovima.

- Svima je jasno da roditelji neće odustati od ove borbe i ako će trebati, mi ćemo ponovno tražiti zaštitu svojih prava na sudovima, poručila je Dunja Jeleč, koordinatorica inicijative "U djeci je budućnost".

Odluku je komentirala i Anamarija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja. Smatra da sam prijedlog odluke izgleda nezakonito jer nema kompenzacijskih mjera. Ublažili su, kaže, smanjenje iznosa, postavili malo duži rok, no u konačnici korisnici gube svoja prava. Dakle, za godinu dana oni koji imaju djecu stariju od 7 godina, izgubit će pravo na naknadu. Postavlja se pitanje kako bi oni s djecom mlađom od 7 godina treba živjeti s iznosom od 1800 kuna.

- Sam Grad Zagreb rekao je da će raditi kompenzacijske mjere, koje su nužne ako se već radi izmjena odluke. Sudska odluka dala im je nekoliko prijedloga, oni su prihvatili samo ono što im se sviđa, a to je da produlje rok. Nisu se držali čak ni preporuke suda da teret razmjernosti mora biti podijeljen. I dalje novim prijedlogom odluke sav teret bi snosio korisnik ove mjere, a to su 5600 korisnika sa svojim obiteljima, to je zaista antisocijalna politika, rekla je Berbić Lacko i najavila da će se udruga uključiti u javno savjetovanje i pratiti izglasavanje odluke u Skupštini.

U ime obitelji: Tomašević ignorira odluku suda 

Udruga U ime obitelji ustvrdila je u petak da zagrebački gradonačelnik i Možemo ni osam mjeseci nakon prvog pokušaja zakidanja djece nisu u stanju ponuditi kompenzacijske mjere za roditelje odgojitelje te ga prozvali da ignorira odluku suda praznim obećanjima o izgradnji vrtića. Udruga ističe da je Visoki upravni sud jasno u svojoj odluci naložio gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću da uspostavi ravnotežu između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja više od 5800 obitelji koje se koriste mjerom roditelj odgojitelj.

- Danas smo od Tomaševića čuli istu priču kao i prije osam mjeseci - kao da Visoki upravni sud nije odlučio da je Tomaševićeva odluka o de facto ukidanju mjere - protuzakonita, poručila je udruga. Gradskim vlastima predbacuju da čak nisu u stanju prepisati ni one mjere koje im je predložio Visoki upravni sud, primjerice promjenom pravne naravi pomoći za roditelja odgojitelja tako da to postane socijalna, neoporeziva naknada uz uspostavu dohodovnih razreda.

Podsjetimo, Visoki upravni sud presudio je da zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nije smio ukinuti prava korisnicima mjere roditelj odgojitelj te da je odluka o retroaktivnom ukidanju te mjere, koju je u prosincu izglasala zagrebačka skupština - nezakonita. I dok su roditelji, korisnici mjere, oduševljeni odlukom suda, gradonačelnik i njegovi suradnici razočarani najavljuju da će ustrajati u uvođenju promjena u upravljanju gradom.

Sudačko vijeće smatra da gradonačelnik Tomislav Tomašević, jednako kao i prošla vlast, može kreirati vlastite demografske politike, no Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu i regionalnu samoupravu nije apsolutno. To znači da gradonačelnik nije ponudio druge kompenzacijske mjere ni, primjerice, dovoljan broj mjesta u gradskim vrtićima za svu djecu roditelja odgojitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!