Visoki upravni sud ukinuo Tomaševiću odluku o mjeri roditelj odgojitelj

05.07.2022.

11:25

Autor: HRT/IMS

Mjere roditelj odgojitelj ponovno na snazi

Mjere roditelj odgojitelj ponovno na snazi

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Visoki upravni sud donio je odluku da gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević nije smio ukinuti prava korisnicima mjere roditelj odgojitelj. Sud je vratio mjeru ponovno na snagu, jer su zaključili da je odluka o smanjenju prava koju je skupština izglasala u prosincu nezakonita. 

Peteročlano sudačko vijeće Visokog upravnog suda u Zagrebu ukinulo je izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, koje je donio Grad Zagreb, ocijenivši da osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvaziretroaktivnosti. 

- Ukida se odluka o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja od 9. prosinca 2021. godine. Test razmjernosti pokazuje da je donositelj osporavane odluke propustio uspostaviti ravnotežu između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja adresata osporavane odluke, rekla je Sanja Otočan, predsjednica Vijeća za ocjenu zakonitosti općih akata.

Stigle su i reakcije iz Udruge roditelja odgojitelja glede odluke Visokog upravnog suda o mjeri roditelj odgojitelj. HRT-ov novinar Dinko Kreštalica za podnevni Dnevnik HRT-a naglasio je kako su roditelji zadovoljni odlukom Visokog upravnog suda. Više od 5800 obitelji i dalje će nastaviti koristiti ovu mjeru.

Ana Marija Barbić Lacko iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja istaknula je kako su roditelji izrazito zadovoljni, osam mjeseci je trajala ova borba, oko 5600 korisnika može sada uživati i svome pravu.

Sutkinja je tijekom izlaganja presude kazala da je to novčana pomoć, no nije zakonska kategorija. Gradonačelnik je predao prilikom osporavanja prava roditelja odgojitelja da će izgraditi dvadesetak vrtića, te da će osigurati zaposlenje roditelja.

Barbić Lacko je kazala da je Visoki upravni sud rekao upravo ono na što su iz udruge upozoravali.

- Oni nisu izgradili niti jedan vrtić, oni nisu osigurali niti jedno dodatno mjesto u vrtićima, nisu ponudili kompenzacijske mjere, niti išta glede zapošljavanja, rekla je.

Dodatnih roditelja odgojitelja više neće biti. Oni koji imaju to pravo i dalje im ostaje. Potencijalne trudnice ne ulaze u ovu mjeru.

- Tu smo prepoznali čudnu demografsku politiku ove vlasti, poručila je Ana Marija Barbić Lacko. 

Odluka koju je gospodin Tomašević predložio, a većina u Graskoj skupštini usvojila je i protuzakonita, što je danas potvrđena, ali je i iznimno štetna - za najosjetljiviju skupinu Zagrepčana, za preko 30 tisuća roditelja, rekao je Ivica Lovrić, bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje.

- Tomašević nije uzimao u obzir ni zakon samo svoju političku volju i na temelju toga ne obazirući se na zakon donio je odluku kakvu je donio, rekao je Nenad Predovan, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, BM 365.


Tomašević: Razočarani smo

Presudu je komentirao gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Razočarani smo da je sud izgleda donio odluku da je naša odluka nezakonita. Dalje ćemo vidjeti koja su pravna sredstva da se to promijeni. Ono s čim jesmo zadovoljni jest da je ostavljen manevarski prostor da se odluka mijenja tj. da je moguće mijenjati ono što su roditelji odgojitelji nazivali da su stečena prava koja se ne smiju mijenjati, to je ono što je ključno. Mi ne možemo imati situaciju da više od pola milijardi kuna u proračunu imamo zamrznuto sljedećih desetak godina, poručio je gradonačelnik.

- To je kvaka 22, nedovoljni su kapaciteti za dječje vrtiće zato što je u zadnjih pet godina 15 puta više potrošeno na mjeru roditelj odgojitelj nego na izgradnju vrtića, dodao je gradonačelnik.

Na taj se način nikad ne bi mogli povećati kapaciteti vrtića, kazao je dodajući kako čekaju odluku za koju vjeruje da će im dati manevarski prostor za smanjenje naknada i time osiguravanje novca za izgradnju dječjih vrtića.

- Iznos samo jedne godine za roditelje odgojitelje je dovoljan da financira izgradnju 12 novih gradskih vrtića, što bi bilo dovoljno za svu djecu, istaknuo je Tomašević.

Poručio je kako neće odustati od gradnje vrtića i neće odustati od revidiranja mjere.

- To da možemo mijenjati odluku nije na kraju osporio sud, iako su cijelo vrijeme različiti politički akteri tvrdili da se to ne smije mijenjati jer su to stečena prava. Očito se može mijenjati, i mi ćemo to itekako mijenjati, poručio je Tomašević.

Što se tiče rebalansa gradskog proračuna, prvo moraju vidjeti koliki manevarski prostor imaju za promjenu same naknade. 

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izjavila je kako je nakon ovakve odluke suda jasno da je u ovom društvu teško provoditi promjene, ali oni će biti ustrajni u tome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!