Dolenec odgovorila na kritike o forumulacijama u Programu za mlade

12:42 / 24.05.2022.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika

Danijela Dolenec, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec osvrnula se na kritike zagrebačke oporbe na izraz koje je vlast upotrijebila u Programu za mlade, a koji će biti na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine u četvrtak. 


Istaknula je kako su njime obuhvaćene razne aktivnosti usmjerene prema mladima, među kojima je i zdravstvena zaštita mladih kojom se obuhvaća i menstrualno siromaštvo.

Ta formulacija odnosi se na djevojčice, žene i na transrodne osobe koje su izrazito ugrožena i marginalizirana skupina. Nije nam se činilo sporno da ih obuhvatimo ovom mjerom koja je usmjerena prema menstrualnom siromaštvu, istaknula je Dolenec.

Poručila je i kako je formulacija promijenjena u tekstu programa tijekom javnog savjetovanja.

- Poznato je da se ta formulacija osobe koje menstruiraju odnosi na žene, djevojčice i transrodne osobe. U ovom slučaju to su transrodne osobe u populaciji mladih, koje su izrazito ugrožena skupina, marginalizirana, izložena raznim oblicima nasilja. I neki dio njih i socijalnoj isključenosti. Nije nam se učinilo spornim, mjuera je usmjerena prema menstrualnom siromaštvu, čime se bave drugi gradovi, npr. grad Rijeka. Tamo se program na Sveučilištu već provodi. Mi mislimo da tako treba biti i u Zagrebu, rekla je zamjenica gradonačelnika Zagreba Danijela Dolenec.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!