Tomašević: Rok za novi sustav naplate otpada za sada ostaje 1. srpnja

12:19 / 24.05.2022.

Autor: M.Š./HRT

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je poručio da rok za novi sustav naplate usluge odvoza komunalnog otpada za sada ostaje 1. srpnja, a kako je sam rok ambiciozan, a javne nabave još traju, datum će se produljiti bude li za to potrebe.

- Sve je u procesu, za sada ostaje rok 1. 7., a ako će biti potrebno produžiti, onda ćemo to napraviti. Radimo najbrže što možemo, rekao je Tomašević na predstavljanju projekta Digitalizacija sustava sakupljanja komunalnog otpada u Zagrebu i projekta nadzemnih boksova za prikupljanje otpada.

Projekt digitalizacije proveden je u sklopu novog načina prikupljanja komunalnog otpada, za sada su geolocirani svi spremnici i povezani su s korisnicima.

- Zatekli smo stanje gdje nismo imali podatke koliko imamo spremnika, gdje se nalaze. Sada imamo mapirano gdje se nalaze stotine tisuća spremnika, istaknuo je Tomašević.

Izrađena je i terenska aplikacija koja pomaže zaposlenicima Čistoće, a obavljeno je i mapiranje potencijalnih lokacija u strogom središtu grada, gdje se planiraju izgraditi podzemni spremnici.

Tomašević je predstavio i izgled standardiziranih boksova u kojima će otpad odlagati oni građani koji nemaju mogućnost držanja spremnika na vlastitoj parceli, no istaknuo kako je cilj da ih ima što manje.

Za sada imamo 4000 prijava suvlasnika zgrada, koji trebaju postavljanje tipiziranih boksova, istaknuo je Tomašević, podsjetivši da je jedan od preduvjeta za provođenje nove odluke, kojom se individualizira trošak za odvoz otpada, i nadzor nad vlastitim spremnicima.

Poručio je da javne nabave za standardizirane vrećice za miješani komunalni otpad, kao i za podzemne spremnike, i dalje traju, pa se sveukupni trošak prilagodbe infrastrukture na novu odluku još ne može procijeniti.

Tomašević je najavio i da će Čistoća, od sljedećeg tjedna, povećati učestalost odvoza plastike, pa će se umjesto svaka dva tjedna, odvoziti svaki tjedan.

Voditelj podružnice Čistoća Davor Vić osvrnuo se na probleme u podružnici Čistoća te najavio zapošljavanje radnika.

Imamo svakodnevne probleme u odvozu otpada na pojedinim lokacijama. Molimo naše korisnike i djelatnike za strpljenje, istaknuo je Vić.

Najavio je da će Čistoća ići u nova zapošljavanja operativnih radnika, jer je proces utvrđivanja viška radnika u Holdingu gotov, a od 400 i više radnika koji su bili višak, samo ih je petero izrazilo želju da rade na terenu.

Ići ćemo u dodatna zapošljavanja. Prvo, kako bi postojeći radnici mogli iskoristiti neiskorišten godišnji odmor, ali i da dovedemo novu radnu snagu, istaknuo je Vić.

"Gradska plinara Zagreb Opskrba jutros deblokirana"

Tomašević je također potvrdio da je račun Gradske plinare Zagreb Opskrbe deblokiran jer je dugovanje koje je imala prema Prvom plinarskom društvu podmireno.

- Već jutros je deblokiran račun, rekao je Tomašević na redovitoj konferenciji za medije.

Dodao je da je riječ o zadužnici koju je jučer aktiviralo Prvo plinarsko društvo prema GPZ-u Opskrba, ali je dug do kraja dana podmiren.

Smatra da je aktiviranje zadužnice nekorektan potez PPD-a, za koji, kaže, nije bilo potrebe.

Riječ je o kršenju dogovora između PPD-a i Opskrbe od veljače ove godine. Uredno su se podmirivale obveze, u prosjeku je kašnjenje prema PPD-u bilo 15 dana, dodao je.

Podsjetio je da Opskrba posluje u gubitku od pola milijarde, zbog štetnih ugovora koje je bivša uprava potpisala nakon njihova dolaska za vlast. Dugoročno, to je neodrživo, ali još se traži najbolje rješenje, poručio je Tomašević.

Komentirajući medijske napise da je u bolnici Sveti Duh nestalo lijekova u vrijednosti od dva milijuna kuna, Tomašević je istaknuo da je revizija poslovanja te bolnice pokrenuta nakon preuzimanja njezina upravljanja, te da i dalje traje.

S obzirom na te napise, najavljena je i zdravstvena inspekcija i onda će se vidjeti je li bilo nepravilnosti, rekao je Tomašević te dodao da taj slučaj ne želi komentirati do završetka revizije Gradskog ureda za zdravstvo i nalaza inspekcije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!