Dom sportova čeka obnovu, sportaši se snalaze kako znaju

07.11.2022.

07:05

Autor: Ante Raić/Dnevnik/IMS/HRT

Dom sportova u Zagrebu još nije u upotrebi

Dom sportova u Zagrebu još nije u upotrebi

Foto: HRT / HTV

Dom sportova oštećen je u zagrebačkom potresu, a velika ledena dvorana od tada nije u upotrebi. Za klubove koji se bave sportovima na ledu to je velik problem, a neki od njih zbog toga su prisiljeni na treninge odlaziti čak u Sisak.

Derbi hokejaškog prvenstva Hrvatske između Mladosti i Medveščaka – mladi, igrao se na jedinoj zagrebačkoj ledenoj podlozi punih dimenzija i to na Klizalištu Velesajam. Za hokej, curling, umjetničko, sinkronizirano i brzo klizanje to je nedvojbeno premalo.

- Stvarno smo sve sveli na minimum i jednostavno, ako se nešto ne dogodi, izgradnja dvorane ili uređenje Doma sportova, mislim da su nam svi sportovi u jako lošem položaju, kazao je Igor Jačmenjak, predsjednik zagrebačkog Saveza hokeja na ledu.

Klizalište u sportskom centru Kuna nije prikladno za natjecanja

Postoji još jedno klizalište, manjih dimenzija, natkriveno šatorom. Riječ je o sportskom centru Kuna, koji se nalazi uz klizalište Velesajam i prikladno je samo za treninge klizanja i mlađih kategorija, a ne i za natjecanja. No o svemu tome ne bismo raspravljali da je počela obnova Doma sportova.

- Dom sportova je „jedan kroz jedan” u vlasništvu Grada Zagreba. Prema tome očekujem da se papiri dovrše i da se odrede prioriteti. Možda gradonačelnik smatra da sportska dvorana Doma sportova nije prioritet Grada Zagreba, izjavila je Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza.

Premda je Grad Zagreb još u travnju 2021. sklopio Ugovor o izradi projekta sanacije i rekonstrukcije krova objekta Dom sportova, zaključeno je da će se obnavljati i zastarjelo postrojenje te će se u projekt uključiti i energetska obnova. Tako da projektiranje još uvijek traje.

- Točne troškove znat ćemo tek kad projektant napravi troškovnike i kad se putem javnog natječaja ponuđači jave i kažu koliko smatraju da cijene. U ovom trenutku – oko 150 milijuna kuna, izjavio je Željko Matijašec, pomoćnik pročelnika Ureda gradonačelnika.

Klizalište umjesto boćališta?

Klizalište umjesto boćališta?

Foto: HRT / HTV

S obzirom na to da nakon glavnog projekta slijedi zahtjev za građevinsku dozvolu, izvedbeni projekti i raspisivanje javnog natječaja, radovi sigurno neće početi još nekoliko mjeseci. Stoga su u klubu "Medveščak - mladi" skovali plan o novom klizalištu u Utrinama.

- Čeka se taj potpis od gradonačelnika, tj. od nove strukture, nove vlasti, da daju amen i da možemo krenuti. Kompletna investicija je osigurana od strane kluba, ne traži se ništa da bi grad trebao financirati, istaknuo je Jačmenjak.

Ako Grad odobri gradnju, malo klizalište uz Velesajam ugasilo bi se, a u blizini bazena u Utrinama, na mjestu na kojem se trenutačno nalazi staro boćalište i teren za mini-golf, niknulo bi klizalište punih dimenzija, s tribinama za 600 gledatelja. S obzirom na to da je od potresa prošlo više od dvije i pol godine, vremena za čekanje obnove Doma sportova - jednostavno nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!