Domovi pod velikim pritiskom - stiže sve više djece, a kapaciteti popunjeni

30.04.2022.

20:59

Autor: Irena Košar/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Dom za djecu u Nazorovoj

Dom za djecu u Nazorovoj

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Domovi za nezbrinutu djecu posljednjih godina pod velikim su pritiskom. Stiže im sve više djece, a kapaciteti su popunjeni. Prema izvješću pravobraniteljice za prošlu godinu, u domovima za djecu nalazi se 806 djece, što je 76 više nego u 2020. Najbrojnija među njima su djeca mlađa od sedam godina - ima ih čak 244. S druge strane, unatoč povećanoj naknadi, udomitelja je sve manje.


Željka je imala 15 godina kada je ostala bez majke. Otac se nije mogao brinuti za nju.

- Mene su odmah preselili u udomiteljsku obitelj, nešto kratko sam čekala od odluke, mislim da je bilo oko tjedan dana, ne sjećam se da je bilo jako dugo, kaže Željka Đurašin.

- Ja nju doživljavam kako svoju kćer, mi imamo četvero biološke djece, dodaje Stela Njemeček, udomiteljica.

Kod udomitelja djeca ostaju godinama - čekajući da se poprave prilike u obitelji bioloških roditelja. No nema ih dovoljno.

- Udomitelja nedostaje u prvom redu zbog toga jer je veliki odljev udomitelja koji zbog godina više ne mogu biti udomitelji, a novi se ne javljaju unatoč brojnim kampanjama, rekla je Marija Igrec, dopredsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

A potrebe za smještaj djece godinama rastu. U Dječjem domu Zagreb smješteno je 90-ero djece do sedam godina bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Kapaciteta imaju za 61 dijete.

- Zbog čega često moramo i negativno odgovoriti na potrebe Centara za socijalnu skrb koji trebaju smjestiti djecu u Dom, pa ne možemo ponekad realizirati smještaje, realiziramo one najhitnije smještaje, kaže Dragana Miletić, socijalna radnica u Dječjem domu Zagreb.

I u centrima za socijalnu skrb potvrđuju da velik broj djece čeka na sigurniji smještaj.

- Nemamo dovoljno udomiteljskih obitelji, nemamo za onu djecu koja bi trebala ići u smještaj u ustanovu, nema više mjesta u ustanovama, kaže Alenka Bilić, .Centar za socijalnu skrb Čakovec

- Apelirali smo na nadležno ministarstvo da je nužno otvaranje novih domova, odnosno isto tako i prenamjena postojećih ustanova za smještaj djece, govori Helnca Pirnat Dragičević, Pravobraniteljica za djecu.

Iz resornog Ministarstva poručuju da rade na reorganizaciji postojećih kapaciteta i uvođenju novih usluga - socijalnog suradnika i psihosocijalne podrške na terenu.

- Kojoj je cilj ustvari da se uđe u obitelj na terenu, da obitelji ne moraju dolaziti i kucati na vrata ustanova, nego tamo gdje se procijeni rizici da su stručnjaci svakodnevno prisutni na terenu, da djecu ne izdvajamo, kaže Tatjana Katkić Stanić, ravnateljica Zavoda za socijalni rad.

Čekajući na udomitelje ili povratak u svoju obitelj, djeca u domovima provedu i nekoliko godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!