Udruga Sjena kritizirala Vladu i najavila prosvjed

22.11.2022.

00:06

Autor: I.Z./HRT/Hina

Najranjivije skupine društva

Najranjivije skupine društva

Foto: - / Shutterstock

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena uputila je otvoreno pismo javnosti u kojem kaže da Vlada nije uvrstila u proračun za 2023. godinu novce za najranjivije skupine u društvu te je najavila prosvjed pred nadležnim institucijama.

Udruga Sjena je precizirala da je uputila javnosti otvoreno pismo jer Vlada RH u Nacrtu prijedloga državnog proračuna za 2023. godinu nije predvidjela novac za, kako ističu, ostvarenje ključnih obećanja danih najranjivijim skupinama društva - djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima i osobama s invaliditetom.

- Tijekom 2022. godine u više navrata se najavljivalo konačno predstavljanje i donošenje Zakona o osobnim asistentima te Zakona o inkluzivnom dodatku, koji se već dugi niz godina priprema, ali nikako da ugleda svjetlo dana, pa se tako to neće dogoditi ni ove godine', ocijenila je danas udruga.

Sjena ističe da je povećanje naknade roditeljima na njezi djeteta s težim smetnjama u razvoju sa 2328 na 4000 kuna obećao i premijer Andrej Plenković, ali dodaje kako je došlo do propusta te da je velik dio roditelja djece s teškoćama izostavljen I diskriminiran.

Udruga je podsjetila da je još ranije u javnosti kritizirala novi Zakon o socijalnoj skrbi za kojeg Sjena smatra kako nije riješio krucijalne probleme obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom niti da postoje realne naznake da bi se to moglo dogoditi u skorije vrijeme.

- Sve gore navedeno upućuje na činjenicu kako smo po tko zna koji puta žrtve manipulacija i zavlačenja od strane vladajućih političara i politika. Ovakav tretman prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u prijedlogu proračuna jasno navodi na zaključak kako su najugroženije skupine ovoga društva i dalje prepuštene same sebi, stoji u priopćenju udruge.

Sjena ocjenjuje da unatoč svim naporima u Vladi i resornim ministarstvima ne nalazi partnera koji bi uvidio važnost i ozbiljnost situacije.

- Cijele obitelji u kojima žive djeca s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom - već su odavno na egzistencijalnom rubu i gurnute u ekstremno siromaštvo odlukama vladajućih političara i njihovim politikama. U ovim teškim vremenima s još gorim prognozama, dok nam i djeca i roditelji umiru bez adekvatne zaštite i podrške države i društva, ne ostavlja nam se drugi izbor nego posegnuti za ustavnim, konvencijskim i zakonskim pravom na prosvjed, poručila je udruga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!