Donacija defibrilatora za područja pogođena potresom

07:34 / 03.06.2022.

Autor: I.B./Hina

Defibrilator

Defibrilator

Foto: Miranda Cikotic / Pixsell

Zaklada Hrvatska kuća srca primila je donaciju 25 automatskih vanjskih defibrilatora (AVD), uređaja koji se koriste prilikom postupka oživljavanja kod iznenadnog zastoja srca, a distribuirat će ih se na potresom pogođena područja.

AVD uređaje Zakladi "Hrvatska kuća srca" donirala je Fondacija Philips u Školi narodnog zdravlja Dr. Andrija Štampar.

- Prilikom postupka oživljavanja uz korištenje AVD uređaja osoba koja provodi postupak mora proći stručnu edukaciju. Kako bismo bili sigurni da će uređaji doći u prave ruke, odnosno educiranim pojedincima, Zaklada je odlučila 25 AVD uređaja preusmjeriti civilnim udrugama i institucijama kao što su hitna služba, ljekarne, Hrvatska gorska služba spašavanja i vatrogasne organizacije u Gradu Zagrebu i okolici te u Sisačko- moslavačkoj županiji, rekao je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca i predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva.

Miličić je naglasio kako je misija Zaklade briga za kardiovaskularno zdravlje svih građana, a pomoću AVD uređaja i zahvaljujući hrabrim pojedincima koji su prošli obuku, naglasio je, možemo spasiti brojne živote uslijed iznenadnog srčanog zastoja.

Među hrabre pojedince ubraja se i Marin Lukas, pročelnik Stanice Zagreb - Hrvatske gorske službe spašavanja, koji je prije 10 godina, upravo zahvaljujući korištenju AVD uređaja, spasio jedan život.

Članica Upravnog odbora Zaklade Ivana Portolan Pajić rekla je da su iznimno ponosni što je Fondacija Philips izabrala Zakladu Hrvatska kuća srca kao nosioca donacije te dodala kako je u sklopu kampanje Oživi me Zaklada već dugi niz godina provodi edukaciju građana o postupku oživljavanja u slučaju iznenadnog srčanog zastoja.

- S obzirom na to da se 80 posto srčanih zastoja događa izvan bolnice, vrlo je važno da su automatski vanjski defibrilatori dostupni u što više ustanova te da je što više zdravstvenih radnika, kao i građana, educirano za postupak oživljavanja koji se provodi korištenjem AVD uređaja, dodala je.

Automatski vanjski defibrilator (AVD) je jednostavan prijenosni uređaj koji spašava ljudske živote isporukom kontroliranog električnog šoka osobama sa srčanim zastojem. Srce se zbog električnog šoka može ponovno pokrenuti i život osobe može biti spašen.

Donacija AVD uređaja dio je šire javno-zdravstvene priče koju provodi Fondacija Philips.

Zaklada Hrvatska kuća srca predstavila je i novi edukacijski program za liječnike obiteljske medicine Compendium cardiologium te najavila nastavak besplatnih radionica za građane na kojima mogu naučiti postupak oživljavanja.

Prva takva radionica održat će se u subotu, 25. lipnja, na Cvjetnom trgu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!