12:43 / 06.06.2021.

Autor: B.A./HRT

Četvorki za teško ubojstvo varaždinskog profesora prijeti do 40 godina

Pogreb preminulog profesora

Pogreb preminulog profesora

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu prekjučer je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv četvero ljudi zbog osnovane sumnje za teško ubojstvo 35-godišnjeg varaždinskog profesora u napadu koji je šokirao Hrvatsku.

Kako se navodi u priopćenju koje je jučer objavljeno na stranicama DORH-a, okrivljenike se sumnjiči da su u ranim jutarnjim satima 29. svibnja nakanili usmrtiti 35-godišnjaka iz osvete zbog toga što je prethodno pozvao policiju.

- Osnovano se sumnja da je prvo 29-godišnjak više puta snažno drvenom palicom udario oštećenika po glavi i oborio ga na tlo, a da su ga potom, na tlu, svi okrivljenici nastavili udarati rukama i nogama po glavi i tijelu, a potom ga pokrili kartonskom ambalažom i smećem, razbili njegov mobitel, uzeli mu ključeve i uništili njegovu osobnu iskaznicu, stoji u priopćenju.

Kazneno djelo teškog ubojstva iz čl. 111. toč. 4. Kaznenog zakona znači ubojstvo "iz koristoljublja, bezobzirne osvete, mržnje ili iz drugih niskih pobuda", a predviđena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, koja ne može biti kraća od 21 niti dulja od 40 godina.

Podsjetimo, napad od kojeg je profesor preminuo idućeg dana dogodio se ispred udruge Kulturana u Varaždinu. Grad Varaždin priopćio je kako je upućen prijedlog Zajednici sportskih udruga Grada Varaždina da se raskine ugovor s Kulturanom jer su osobe koje se tereti za ubojstvo i odgovorne osobe u toj udruzi.

Udarali ga rukama i nogama pa pokrili smećem

U nastavku prenosimo DORH-ovo priopćenje u cijelosti:

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 4. lipnja donijelo rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1992., 1997., 2001. i 1995.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva iz čl. 111. toč. 4. Kaznenog zakona. (5. 6. 2021.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici 29. svibnja 2021. oko 04,00 sati u Varaždinu, na ulici ispred prostorija jedne udruge, postupajući zajednički i dogovorno, u nakani da usmrte 35-godišnjaka iz osvete zbog toga što je prethodno pozvao policiju, nakon odlaska policijskih službenika kojima nitko iz prostorija udruge nije otvarao vrata, počinili navedeno kazneno djelo. Osnovano se sumnja da je prvo 29-godišnjak više puta snažno drvenom palicom udario oštećenika po glavi i oborio ga na tlo, a da su ga potom, na tlu, svi okrivljenici nastavili udarati rukama i nogama po glavi i tijelu, a potom ga pokrili kartonskom ambalažom i smećem, razbili njegov mobitel, uzeli mu ključeve i uništili njegovu osobnu iskaznicu.

Oštećenik je uslijed primljenih udaraca zadobio teške ozljede glave od kojih je preminuo 30. svibnja 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!