16:41 / 09.04.2021.

Autor: HRT/Hina

DORH: Istražni zatvor za muškarca zbog napada u Centru za socijalnu skrb

Posljedice incidenta u Centru za socijalnu skrb u Ivanić Gradu

Posljedice incidenta u Centru za socijalnu skrb u Ivanić Gradu

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici provelo je dokaznu radnju prvog ispitivanja uhićenog hrvatskog državljanina (1995.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela oštećenja tuđe stvari i kaznenog djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi. Riječ je o muškarcu, ocu djece koja su jučer ujutro izdvojena iz obitelji, a koji je u Centru za socijalnu skrb Ivanić Grad uništio inventar i napao zaštitarku centra za socijalnu skrb. 

Priopćenje Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici donosimo u cijelosti:

"Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici provelo je dokaznu radnju prvog ispitivanja uhićenog hrvatskog državljanina (1995.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi u pokušaju iz članka 315.b stavak 2.KZ-a u vezi članka 34. KZ-a. (9. 4. 2021.)

Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 25-godišnjak 8. travnja 2021. u Ivanić Gradu; nakon što je saznao da su djelatnici Centra za socijalnu skrb izrekli žurnu mjeru izdvajanja i smještaja izvan obitelji za njegovo dvoje malodobne djece; došao do ulaznih vrata centra, gdje ga je zaustavila oštećenica (1993.) koja obavlja poslove tjelesne zaštite objekta i djelatnika centra. Kada ga je ona zatražila da se udalji, osumnjičeni 25-godišnjak ju je, osnovano se sumnja, odgurnuo rukama i ugurao u hodnik centra pokušavajući proći pored nje, no ona ga je rukama uhvatila u predjelu struka nastojeći ga spriječiti u daljnjem prolasku prema uredima djelatnika centra. Oštećenica je zadobila tjelesne ozljede, a osumnjičenik je, osnovano se sumnja, istrgnuo s poda učvršćeni portal od detektora metala te uhvatio stol prijema i bacio ga prema zidu pri čemu se stol razbio.

Državno odvjetništvo podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke", navodi se u priopćenju. 

Stručni tim za obiteljskopravnu zaštitu Centra za socijalnu skrb Ivanić Grad donio je odluku o izricanju žurne mjere izdvajanja i smještaja dvoje djece izvan obitelji. Majci je izrečena mjera, nakon čega je otac djeteta ušao u Centar s namjerom nasrtaja na stručne radnike u čemu ga je spriječila zaštitarka Centra, navodi se u priopćenju Ministarstvo socijalne politike i policija.

Dodaje se da je muškarac ozlijedio zaštitarku i uništio inventar centra, nakon čega je priveden. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!