Ravnateljica Centra: Otac je razvalio vrata, bacao zaštitarku, iščupao detektor metala...

08.04.2021.

13:30

Autor: V.G./Studio 4/HRT/IMS

Martina Cuvaj

Martina Cuvaj

Foto: Google Maps/Studio 4 / HRT

U Centru za socijalnu skrb u Ivanić-Gradu nezadovoljni korisnik jutros je pokušao napasti socijalne radnike. Policija je potvrdila da je priveden 26-godišnji muškarac, a ravnateljica Centra Martina Cuvaj za "Studio 4" rekla je da se djelatnici nakon svega osjećaju prestrašeno te da su pod velikm stresom.


- Loše smo jako, pod velikim smo stresom jer mi i sutra moramo doći na posao strahujući hoće li se to ponovno dogoditi, rekla je Cuvaj.

Otkrila je kako socijalne radnice nisu ozlijeđene. Ozlijeđena je zaštitarka čijom su pravovremenom i profesionalnom reakcijom izbjegnuti tragičniji ishodi, rekla je Cuvaj i opisala što se jutros dogodilo u Centru: 

- U Centru je jutros provedena žurna mjera izdvajanja dvoje djece. Po odlasku policije koja je ovdje bila preventivno zbog postupka, 15-ak minuta nakon toga dojurio je otac djece koji se oglušio na upozorenje zaštitarke da ne može ući u Centar i fizičkom snagom razvalio vrata. Zaštitarka se držala za njega, on ju je bacao po namještaju, po detektoru metala koji je iščupan iz poda i na taj način je spriječila da dođe do kolegice za koju se bojala da će joj nešto nažao učiniti.

- Jedan dio djelatnika se sklonio u sobe, ja sam isto bila prisutna, čekala sam da vidim hoću li morati reagirati. Kolegica ga je pokušavala smiriti, a druge su se zaključale u drugu sobu jer nam je to jedini vid obrane od stranaka koje odlučuju uzeti pravdu u svoje ruke, dodala je. 

Neslužbeno se doznaje da je otac otprije poznat policiji, a Cuvaj je rekla kako dosad nisu imali incidenata s njim.

- Mi tu obitelj imamo u dugogodišnjem praćenju, poznati su nama, a vjerujem da je poznat i policiji, rekla je ravnateljica Cuvaj dodajući kako dosad nisu imali sličnih incidenata s privedenim ocem, rekla je.

- Rizik posla je da ne možemo predvidjeti sva ponašanja naših korisnika, dodala je ravnateljica Centra.

Cuvaj smatra da su socijalni radnici posljednjih dana izloženi linču te vjeruje da je upravo to bio povod za današnji incident.

- Vjerujem da svatko tko je pratio ovih dana društvene mreže, izjave koje su dane i koje su išle u smjeru da se nas karakterizira kao neradnike, uhljebe, odgovorne za sve zlo u državi, zasigurno je utjecalo na određene pojedince kojima je malo nedostajalo da reagiraju i dalo zeleno svjetlo da je u redu tako se ponašati jer je to jedini način na koji se može s nama raditi. Navikli smo raditi s korisnicima koji su ljuti, bijesni, nezadovoljni odlukama, ali ovo je nedopustivo da im se omogućilo da se ovako ponašaju, rekla je Cuvaj.

Razvalio je vrata i detektor metala, bacio je zaštitarku na stol

- Dana 8. travnja u jutarnjim satima, Stručni tim za obiteljskopravnu zaštitu donio je odluku o izricanju žurne mjere izdvajanja i smještaja dvoje djece izvan obitelji. U Centar za socijalnu skrb Ivanić-Grad došla je majka s dvoje djece u dobi od dvije i jedne godine. Majci je izrečena mjera, odvojena je od djece, te su stručni radnici prema dogovoru s Domom za djecu Zagreb, Nazorova 49 krenuli prevesti djecu. Majka je u visokom stupnju trudnoće (pred porod) s trećim djetetom.

Nakon toga, majka je nazvala oca djece koji je dojurio u Centar. U hodniku Centra pokušava ga zaustaviti zaštitarka. U tom trenutku, otac počinje razbijati stol zaštitarke i nasrće prema stručnim radnicama. Izvadio je detektor metala iz ležišta, bacio računalo i svojom snagom gurnuo zaštitarku na njezin stol koji je u potpunosti uništen. Zaštitarka ga je uspjela zadržati primjenom fizičke sile do ponovnog dolaska djelatnika PP Ivanić-Grad koji su napustili prostor Centra nakon izdvajanja djece. Odvođenjem oca u PP Ivanić-Grad, te odvođenjem majke kolima Hitne pomoći, završena je izravna ugroženost djelatnika Centra, stoji u priopćenju Centra.Napadač priveden

Iz PU zagrebačke potvrdili su da su nakon incidenta priveli muškarca u policijsku postaju.

- Danas nešto prije 10 sati, zbog protupravnog ponašanja u službenim prostorijama institucije u Ivanić Gradu u Ulici F. Jurinca, policijski su službenici priveli 26-godišnjeg muškarca s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja, priopćio je PUZ.

Aladrović: Izdvajanje djece okidač za napad

- Prema preliminarnim informacijama, izdvajanje djece iz obitelji bilo je okidač za napad, rekao je Aladrović uoči sjednice. Dodao je da u posljednjih nekoliko dana postoje velike napetosti prema sustavu socijalne skrbi.

- Nezadovoljan korisnik počinio je određen napad koji je imao za smisao napad na socijalne radnike. Na sreću, trudom zaštitara, odnosno zaštitarke, taj napad je spriječen, kazao je ministar Aladrović.

 Istaknuo je da će, kao i prethodnih dana, imati niz sastanaka vezanih za sustav socijalne skrbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!