DP: Zagrebačka vlast ne zna riješiti problem smrada s Jakuševca

09.11.2022.

14:46

Autor: T.V./HRT/Hina

DP: Zagrebačka vlast ne zna riješiti problem smrada s Jakuševca

DP: Zagrebačka vlast ne zna riješiti problem smrada s Jakuševca

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Domovinski pokret (DP) ustvrdio je u srijedu na konferenciji za novinare da zagrebačka gradska vlast ne zna riješiti probleme Zagrepčana koji se žale na kakvoću zraka i smrad koji se širi s Jakuševca.

- Brojni građani nam javljaju, a vidimo da javljaju i medijima, kako imaju problema s disanjem i kakvoćom zraka, a gradska vlast se opravdava da po njihovim mjernim pokazateljima zrak koji udišu građani Novog Zagreba nije štetan po zdravlje, rekao je predsjednik zagrebačkog DP-a Igor Peternel.

Ocijenio je da to pokazuje njihovo potpuno nerazumijevanje života u gradu i poručio da građani imaju pravo disati zrak koji ne smrdi, koji nije neugodan i koji ne zagorčava život, iako možda nije toksičan.

Predsjednik Kluba zastupnika DP-a u Gradskoj skupštini Slaven Dobrović smatra da je problem u tome što gradonačelnik Tomislav Tomašević uporno izbjegava riješiti "nespremnost gradskog sustava u pogledu kapaciteta za kompostiranje i nepostojanja sortirnice".

- Upravljač gradom je nesposoban, međutim, to nije nezrela ili naivna nesposobnost koja to uviđa, pa se mijenja i uči, nego je ona koja ide u obmanu i manipulacije, ustvrdio je.

Upozorio je kako je već napregnuti kapacitet kompostiranja u Zagrebu premašen, a biorazgradivi otpad se olako kvalificira kao nečist te ga se odvozi na Jakuševec.

Dobrović je također optužio Tomaševića da "maše kojekakvim poluinformacijama, dijeli kompost, zamagljuje stvar, dok Zagreb stagnira u svakom pogledu, pa i u gospodarenju otpadom, a upravo je tu bila prilika za veliko pomicanje naprijed".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!