Tomašević: Nema drame na Jakuševcu; DIRH: Inspekcijski nadzor u tijeku

13.10.2022.

Zadnja izmjena 11:11

Autor: M.M./HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Mislav Herman, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, jutros je ekskluzivno u razgovoru za HRT rekao kako imaju informaciju da je nadležna inspekcija zatvorila dio odlagališta na zagrebačkom Jakuševcu. Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da "nije nikakva drama" i da "nije bilo problema s nedozvoljenim koncentracijama u zraku ili kvaliteti zraka". Oglasili su se i iz Državnog inspektorata (DIRH), priopćivši da je inspekcijski nadzor Jakuševca u tijeku.

- U kompleksu Jakuševec nalazi se kompostana Zrinjevca, sustav za obradu glomaznog otpada i još drugi kompleksi. Zbog sezonalnosti i povećane obrade zelenog otpada došlo je do situacije da je bila 15 posto veća količina komposta, već obrađenog biootpada, i inspekcija je naložila da se to riješi kako bi se dalje mogao primati novi biootpad. To će se riješiti već do sutra, najkasnije do subote, rekao je Tomašević te pozvao građane da slobodno dođu na Jakuševac i uzmu besplatno kompost.

- Nije zatvoreno, nije nikakva drama i nije bilo problem s nedozvoljenim koncentracijama u zraku ili kvaliteti zraka. Inspekcija je pokazala da je sve u granicama dopuštenih vrijednosti, naglasio je zagrebački gradonačelnik.

DIRH provodi inspekcijski nadzor

Glasnogovornica Državnog inspektorata (DIRH) Ivona Župan priopćila je da Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata na temelju službene dužnosti provodi inspekcijski nadzor nad pravnim subjektom koji obavlja djelatnost gospodarenja otpadom postupkom kompostiranja na lokaciji Jakuševec/Prudinec te da će nakon završetka inspekcijskog nadzora pravodobno izvijestiti o tome.

Podsjetimo, predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman jutros je, prije sjednice zagrebačke Gradske skupštine, rekao da će na početku sjednice zatražiti stanku kako bi dobili odgovor na pitanje što se događa na Jakuševcu, s obzirom na to da su dobili informaciju da je nadležna inspekcija zatvorila dio odlagališta na zagrebačkom Jakuševcu.

Reblanas proračuna

Herman je osvrnuvši se na financijsko izvješće rekao da će oporba biti protiv.

- Rebalans je nerealan, netransparentan i generira manjak koji prenosimo u 2023., a koji po našem izračunu iznosi preko 500 milijuna novih kuna. Smatramo da taj rebalans proračun diže u nebesa. On je već bio rekordan kada smo ga donijeli - 15 milijardi, sada ide na 15 milijardi i 800 milijuna. Smatramo da toliko netransparentno trošenje ne vodi nikamo, rekao je. 

Sjednica Gradske skupštine

Sjednica Gradske skupštine

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Damir Bakić, saborski zastupnik Možemo!, rekao je da se u rebalans proračuna ide zbog svih poremećaja na tržištu, posebno na tržištu energenata. 

- Potrebno je bilo i zbog vrlo dinamičnih postupaka izgradnje i poslijepotresne obnove, a dobili smo i obavezu da nastavimo financirati u punoj mjeri mjeru roditelj odgojitelj, rekao je. 

Istaknuo je da nema novog zaduživanja.

- To je redovno zaduženje koje je uplanirano u originalni proračun koji smo donijeli u prosincu 2021. To je standardni kredit za kapitalne investicije u iznosu od 300 milijuna kuna i već znamo na što će biti potrošen, na dva kapitalna kulturna objekta - hrvatski prirodoslovni i etnografski muzej, Dom sportova, bazen u Španskom, bolnicu Sveti Duh, rekao je Bakić, ponovivši da to nije novo zaduživanje.

Na dnevnom redu 16. sjednice zagrebačke Gradske skupštine 13. je točaka, a prva je rebalans gradskog proračuna. Ukupan planirani iznos povećava se za 721.235.700,00 kuna tako da konsolidirani proračun Grada Zagreba za 2022. iznosi 15.848.147.500,00 kuna. U prijedlogu se navodi kako se izradi rebalansa pristupilo zbog osiguravanja dodatnih sredstava, 308 milijuna kuna, za isplate naknada roditeljima odgojiteljima, a nakon što je Visoki upravni sud ukinuo odluku kojom je ta mjera bila redefinirana, te zbog rasta cijena energenata.

Raspravljat će se, uz ostalo, o prijedlogu gradonačelnika Tomislava Tomaševića o dugoročnom zaduživanju Grada Zagreba kod kluba banaka za gradnju objekata prema Programu radova na području prometa i komunalnog gospodarstva, objekata iz Programa radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti i u obnovu objekata oštećenih potresom te za Program javnih potreba u kulturi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!