Dr. Gmajnić: Ova psihoza oko joda je apsolutno nepotrebna

02.03.2022.

16:44

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Rudika Gmajnić

Rudika Gmajnić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U zadnje vrijeme kolektivno ulazimo iz jednog stresnog razdoblja u drugi – tek što se koronavirus malo smirio, započeo je agresivni napad Rusije na Ukrajinu te se među mnogim građanima diljem Europe javio strah od nuklearnog napada. Kako bi se na vrijeme osigurali i zaštitili od potencijalnog nuklearnog rata i njegovih posljedica, mnogi su Hrvati zadnjih dana pohrlili u ljekarne kako bi se opskrbili jodom.

- Jod se koristi da bi štitnjača proizvela adekvatnu količina hormona štitnjače. U uobičajenim okolnostima, mi tog joda imamo dovoljno u svakodnevnoj prehrani i najveći broj ljudi tako dobro funkcionira. Ova cijela psihoza je stvorena na temelju toga što se u slučaju nekakve nuklearne kataklizme ili reakcije oslobađa radioaktivni jod. On ulazi u štitnjaču i pravi probleme – najčešće karcinom štitnjače. Da radioaktivni jod ne bi ušao u štitnjaču, ideja je da se prije toga unese ovaj 'zdravi' jod koji možemo dobiti u tabletama i tako spriječimo ulazak radioaktivnog joda, rekao je specijalist obiteljske medicine prof. dr. sc. Rudika Gmajnić u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska. 


Dodaje kako se tu ipak radi samo o teoriji.


- U praksi to uopće ne funkcionira, jer se odnosi samo na okruženje od petnaestak kilometara od središta kataklizme – tad ima smisla. Kad bi se to doista dogodilo, onda nam jod i karcinom štitnjače zaista predstavlja najmanji problem. Radioaktivnost i nuklearna eksplozija imaju puno značajnije posljedice na ljudski organizam. Cijela ova psihoza oko joda je apsolutno nepotrebna, napominje, te dodaje kako je porast potražnje za tabletama joda najviše vidljiv kod starijih sugrađana. 


Kaže kako je jod nepotrebno tražiti po ljekarnama, te da se bez recepta ne može niti kupiti. Apelira građanima da ne kupuju nikakav jod na crnom tržištu, jer može biti štetan. 


- Čisti jod nam ne treba, a pogotovo na crnom tržištu mogu biti tko zna kakvi pripravci. Nemojmo trošiti novce i štetiti svom zdravlju – ne treba nam, zaključuje Gmajnić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!