Ravnateljica: Bolnica u Puli funkcionira, pružamo pomoć pacijentima

11:10 / 15.04.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

OB Pula

OB Pula

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić rekla je u četvrtak kako pulska bolnica funkcionira u uvjetima pandemije i pruža pomoć pacijentima usprkos svim otegotnim okolnostima te su stoga riječi kolaps, panika, dramatično neprimjerene situaciji i ne odražavaju istinu.

- Kao ravnateljica Opće bolnice želim jasno poručiti da riječi 'kolaps', 'panika', 'dramatično' i slično nisu primjerene situaciji i ne odražavaju istinu. Situacija je ozbiljna i vjerujem da svi građani toga trebaju biti svjesni, odgovorni u ponašanju i pridržavati se mjera te na taj način biti solidarni s medicinskim osobljem, izjavila je Hrstić za Hinu pojašnjavajući jučerašnje navode u nekim medijima iz kojih se može zaključiti kako je situacija u pulskoj bolnici "dramatična i alarmantna".

- Bolnica funkcionira u uvjetima pandemije, ali otvorena je i pruža pomoć pacijentima usprkos svim otegotnim okolnostima. Pritisak na zdravstvene radnike je ogroman, ljudi su umorni, a mnogi su odvojeni od svojih obitelji danima. Ključno što sam željela poručiti je apel građanima da se pridržavaju mjera i budu solidarni sa zdravstvenim radnicima koji požrtvovno rade 24 sata na dan, već godinu dana pod uvjetima koji su izvanredni" , poručila je dr. Hrstić.

Pojasnila je kako je kao ravnateljica bolnice pozvala volontere koji mogu pomoći s administrativnim i sličnim nemedicinskim poslovima da pomognu jer to su, kako je rekla, "poslovi koji zdravstvenom osoblju oduzimaju vrijeme i energiju, a sprječavaju ih da budu s pacijentima i pružaju medicinsku skrb".

- Želim jasno poručiti da riječi kolaps, panika, dramatično i slično nisu primjerene situaciji niti odražavaju istinu. Situacija je ozbiljna i vjerujem da svi građani toga trebaju biti svjesni, odgovorni u ponašanju i pridržavati se mjera i na taj način biti solidarni sa medicinskim osobljem", zaključila je ravnateljica Hrstić. 

U Istri 20 novozaraženih, u bolnici situacija sve ozbiljnija

Na području Istarske županije potvrđeno je dvadeset novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon što je ispitano 331 uzorak briseva, dok je u pulskoj Općoj bolnici zbog prijema novih pacijenata situacija sve ozbiljnija, izvijestio je u četvrtak istarski Stožer civilne zaštite.

- Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitan je 331 uzorak briseva na covid-19 te je potvrđeno 20 novozaraženih osoba. Kod 17 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod dvije osobe epidemiološki radi o uvezenom slučaju s područja Slavonije, naveli su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Dodali su i kako se u epidemiološkoj obradi nalazi jedna osoba.

U međuvremenu od jučer oporavilo se pet osoba, trenutno je u Istri 134 aktivnih slučajeva zaraze dok se u mjerama samoizolacije nalaze 1 762 osobe. U pulskoj Općoj bolnici, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 80 osoba, od toga se devet osoba nalazi u respiracijskom centru.

- Veliki broj oboljelih koji leže na Covid odjelu izazvao je napregnutost cijelog bolničkog sustava jer taj broj, u odnosu na broj krajem prošle godine, zahtjeva puno više osoblja s obzirom na teže simptome i vrlo brzi razvoj simptoma kod hospitaliziranih, izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Dodao je i kako pulska bolnica već sada reducira određeni dio programa vezano za usluge građanima, ali oni nisu obustavljeni kao što je to slučaj u drugim županijama.

- Zdravstveni sustav nije kolabirao te vjerujem da nećemo doći do te situacije. Međutim, ona je izuzetno ozbiljna i samo zahvaljujući nadljudskim naporima osoblja u bolnici postojeće stanje se još uvijek održava na način da se ipak pružaju određene usluge tzv. hladnog programa prema građanima, naglasio je Kozlevac koji je uputio još jedan apel građanima da se pridržavaju svih epidemioloških mjera.

- Molim sve građane za razumijevanje, suradnju i sinergiju kao i do sada jer samo na taj način i svi zajedno možemo doći do dobre situacije. Nadam se da će u najgorem slučaju situacija ostati ovakva, a idealno bi bilo kada bi je poboljšali, poručio je načelnik Dino Kozlevac.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!