Dr. Ivić uskoro odlazi u mirovinu: Nagledao sam se smrti u životu kako nisam niti sanjao

03.05.2022.

08:38

Autor: HRT/Hina/V.G.

Dr. Ivo Ivić

Dr. Ivo Ivić

Foto: HTV / HRT

Poznati splitski infektolog dr. Ivo Ivić koji je svojim vrlo otvorenim i oštrim izjavama tijekom pandemije motivirao javnost na cijepljenje kako bi se izbjeglo urušavanje bolničkog sustava, uskoro odlazi u mirovinu. S njim je o borbi protiv koronavirusa razgovarala Ivana Šilović.

- Došao je i taj čas, ja moram priznati da mu se nakon svega i radujem, treba mi odmora, siguran sam da mi neće biti dosadno, rekao je dr. Ivić.

Iza njega je 39 godina radnog staža. Kaže kako nitko, uključujući i njega, nije ni sanjao da bi se moglo dogoditi nešto poput koronavirusa.

- Za sve nas to je bilo apsolutno neočekivano i novo, ali snašli smo se, ja mislim da smo se dobro snašli, rekao je.

Njegove izjave i upozorenja pamtila je cijela Hrvatska, birao je riječi, ali istovremeno bio vrlo direktan kako se treba nositi s pandemijom.

- Vjerojatno je tu određenu ulogu odigralo i moje životno iskustvo, a možda i način na koji smo mi na Fakultetu naučili komunicirati. Svaki slide ima jednostavno pravili, sedam puta sedam, na jednom slideu sedam redaka s ponajviše sedam riječi, ako idete preko toga onda se poruka koju šaljete gubi u vjetar, rekao je dr. Ivić.

Priznaje da je dobivao i neugodne prijeteće poruke antivaksera.

- Ja pripadam drugoj generaciji, ja sam to naravno dobivao, ali nisam čitao. Kada bi vidio da pišu budalaštine, ne bih to čitao. Dolazila je policija i pitala me jesam li dobivao, mislim dobivao sam ih, ali nisam čitao. Zahvaljujući društvenim medijima, ono čemu smo se nekad smijali da su dvije babe na klupici ćakulu prenosili, onda ste se smijali: "Pa to ti je rekla baba Luca, što ona ima pojma?". Danas je to postalo važno, nevjerojatno, meni to još uvijek nije važno, ne mogu to promatrati kao nešto ozbiljno, poručuje.

- Takvi smo kakvi smo, moramo se s tim nositi, platili smo strašnu cijenu, to svakome mora biti jasno. Nagledao sam se smrti kako nisam niti u životu sanjao, dodaje dr. Ivić.

Epidemija se smirila, stekli smo veliko iskustvo, a dr. Ivić poručuje kako će vjerojatno COVID-a biti i dalje.

- Neće to tek tako sasvim nestati, ali ekipa ljudi koja je sad na Infektologiji stekla je prilično iskustvo. Ja ovako pojednostavljeno kažem - bio je potres koji je trajao dvije godine, spašavali smo koga smo mogli spasiti, sad ćemo morati čistiti ruševine. Isti zdravstveni sustav koji je podnio taj teret, mora te ruševine raščistiti, tu još ima jako puno posla, iako se u medijima ima dojam da više nije problem, itekako mi moramo raditi, rekao je dr. Ivić.

U mirovini će se, kaže dr. Ivo Ivić, posvetiti turizmu, vrtlarenju i putovanjima za koja dosad nije imao vremena zbog poslovnih obveza.

- Ne mogu reći da će mi medicina faliti, mislim da je vrijeme da se prešaltam. Dolaze nove generacije, ako im treba pomoć i savjet, ja sam uvijek na telefonu. Mladima treba otvoriti prostor. Drugi je način komuniciranja među tim mladima i to za mene predstavlja jedan problem, i to je jedan od momenata koji me raduju da odlazim u penziju, zaključuje splitski infektolog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!