Prof. Ivić: Imamo rijeku teško bolesnih staraca koji se nisu cijepili

09.01.2022.

11:33

Autor: T.V./HR/HRT

Ivo Ivić

Ivo Ivić

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Ne smanjuje se pritisak na COVID odjelu splitskog KBC-a. Prema današnjem izvješću ondje je 216 bolesnika, od kojih 46 na respiratoru. Većinom govorimo o starijim osobama koje se nisu cijepile, istaknuo je upozoravajući na ozbiljnost situacije prof. dr. sc. prim. Ivo Ivić, šef Klinke za infektologiju splitskog KBC-a.

- Svi bolesnici koje primamo su teški bolesnici, svi zahtijevaju ili terapiju kisikom ili je riječ o pogoršanju neke osnovne bolesti. Broj ljudi na respiratoru je kontinuirano visok, nikada ih nije bilo toliko. Necijepljeni su činili 85% ili na respiratoru ili oni koji dolaze u bolnicu, a čini mi se da će u ovom razdoblju taj postotak biti i puno veći, blizu 90. Rijeka teško bolesnih staraca koji se nisu cijepili, to mi doživljavamo zadnja dva tjedna, izjavio je prof. Ivić za Hrvatski radio.


Iako se na termin čeka danima- danas u Splitu nema testiranja, ali se zato, do 13 sati, u Spaladium areni građani mogu cijepiti. Najviše je onih koji su došli po treću dozu - samo na ovome punktu dosad ju je primilo 25 000 građana. No, zanimanje za prvu dozu drastično je palo - u posljednjih šest dana prvi se put u Areni cijepilo samo 350 građana.

- Meni je treća. Ja sam od početka. I voljela bih da se ovaj naš narod malo probudi jer smo umorni. Ja sam osobno umorna. Nitko me ne razumije na poslu, ali ne mogu slušati svaki dan jedne te iste priče, kaže jedna Splićanka.

- Jednostavno nema novih ljudi. Oni koji su se odlučili za cijepljenje, oni se cijepe drugom i trećom dozom. Oni koji se nisu odlučili, nažalost, ne znam kako ih nagovoriti da se odluče na cijepljenje, ističe dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!